Finanţarea nerambursabilă în cadrul PARE 1+1 se majorează

Finanţarea nerambursabilă în cadrul PARE 1+1 se majorează

Cuantumul maxim al finanţării nerambursabile alocate din contul Programului de atragere a remitenţelor în economia naţională PARE 1+1 se majorează de la 200.000 de lei la 250.000 de lei, transmite IPN cu referire modificările  şi completările operate de Guvern în decizia sa din 2010 privind Programul nominalizat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Majorarea finanţării nerambursabile a fost recomandată de experţii europeni într-un studiu privind eficientizarea acestui Program. Studiul a fost realizat  în cadrul suportului acordat pentru implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv, parte a Acordului de Asociere, semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană.
 
Totodată , s-a luat în considerare şi faptul devalorizării monedei naţionale  din 2010 până în prezent cu circa 25-30 la sută.
 
Alte modificări şi completări promovate de Executiv prevăd optimizarea  actelor  procedurale necesare  pentru aplicarea la PARE 1+1. Aceasta se va face  prin prezentarea  unui singur document cerere-tip  de participare la Program. Totodată, participantul la Program va prezenta o declaraţie  pe proprie răspundere că nu a beneficiat de ajutoare de la stat, oferite prin alte proiecte.
 
Conceptul Programului  PARE  prevede  că statul vine cu 1 leu la 1leu investit în dezvoltarea  afacerii din remitenţe de către migranţii, reveniţi acasă sau de către rudele lor de categoria 1.
 
PARE 1+1 se bucură de mare popularitate. Numărul de contracte de finanţare nerambursabilă, încheiate în 2015 a fost de 136, în 2016 de 210 în sumă totală de 66,97 mln lei. Directorul ODIMM Iulia Iabanji menţiona într-o şedinţă că   1 leu de finanţare nerambursabilă , oferită în cadrul Programului se soldează, la modul practic, cu 3 lei investiţii în dezvoltarea afacerilor.
citeste totul despre: