Cine acoperă pagubele băncilor devalizate la Chişinău?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca de Economii are două opţiuni: să intre în proprietatea statului sau să fie lichidată. FOTO Adevărul Moldova
Banca de Economii are două opţiuni: să intre în proprietatea statului sau să fie lichidată. FOTO Adevărul Moldova

Republica Moldova se află în prag de faliment, iar unica şansă pentru ca economia să fie salvată este semnarea unui nou acord cu FMI – săptămâna viitoare urmând ca o delegaţie să ajungă la Chişinău. În acest context a apărut ideea naţionalizării BEM în locul lichidării acestei bănci.

Problemele de la cele trei bănci administrate special de Banca Naţională a Moldovei (BNM) împing ţara în incapacitate de plată. Au spus-o anterior experţii, iar acum acest fapt este recunoscut şi de autorităţi, care încearcă să se agaţe de unica oportunitate de a preveni un eventual colaps. Este vorba de semnarea unui nou Acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), o misiune a organizaţiei fiind aşteptată săptămâna viitoare la Chişinău. 

Republica Moldova nu a mai avut încheiat un Acord cu FMI din 2013 când a ratat ultima tranşă, de 76 de milioane de dolari. 

Lichidarea ar şterge urmele furtului?

Atât autorităţile, cât şi experţii de la Chişinău văd principalul impediment în obţinerea unui Acord cu FMI soluţiile propuse în vederea salvării sistemului bancar generate de cele trei bănci „cu probleme”. Astfel, în timp ce FMI recomandă lichidarea acestora, cele două partide aflate la guvernare şi unii experţi văd şi alte căi de soluţionare. Astfel, expertul economic, Gheorghe Costandachi, susţine că cei care invocă acum necesitatea lichidării Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank vor doar să acopere urmele furtului de miliarde din aceste instituţii. „Un Acord cu FMI înseamnă undă verde pentru suportul tuturor partenerilor de dezvoltare. În caz contrar, ne aşteptăm ca statul să intre în insolvabilitate. Deşi negocierile cu FMI sunt secrete, oricum se mai strecoară ceva informaţii care arată că pentru experţii internaţionali nu este o condiţie principială de a lichida aceste trei bănci. Subiectul este discutat în cadrul întrunirilor, însă acolo tot sunt experţi care sunt interesaţi să cunoască situaţia de la noi”, a declarat Costandachi.

Acordul cu FMI nu va favoriza Guvernul

Şi reprezentantul Institutului Economie de Piaţă, economistul, Viorel Gârbu, susţine că negocierile privind obţinerea unui Acord cu FMI nu se rezumă doar la condiţia de la lichida băncile administrate special. Potrivit lui Gârbu, semnarea unui acord cu FMI depinde de capacitatea de negociere a Guvernului - care este minimă. „Totuşi, alta este condiţia FMI care va fi cel mai greu de acceptat de Guvern – cea de asumare a datoriilor acumulate pentru salavarea celor trei bănci. Acel credit alocat de BNM celor trei bănci urmează să fie inclus în buget sau să fie transformat în hârtii de valoare, care urmează să fie deservite şi noi ştim care sunt dobânzile. Acordul nu va fi unul în favoarea Guvernului. Totuşi, fără acest document, ne aşteptăm la revolte sociale”, a declarat pentru „Adevărul Moldova”, Viorel Gârbu.

Naţionalizarea – „acoperirea” miliardului furat cu bani publici?

Pe de altă parte, expertul economic de peste Prut, Petrişor Peiu, consideră că cea mai corectă soluţie este lichidarea acestor bănci după ce astăzi cele două partide flate la guvernare, PLDM şi PD, au propus naţionalizarea acestora. „Naţionalizarea, cel puţin în cazul Băncii de Economii înseamnă recapitalizarea. Guvernul va veni şi va înlocui miliardul furat cu bani publici. Şi prima, şi a doua variantă înseamnă costuri, care ar putea fi acoperit din împrumutul acordat de FMI. Rămâne de văzut dacă FMI va lua în considerare această soluţie politică prezentată de cele două partide aflate la guvernare. De principiu, FMI se opune unei astfel de soluţii şi sugerează lichidarea”, a declarat Petrişor Peiu. 

Potrivit analistului economic de la Bucureşti, lichidarea este soluţia cea mai corectă, deoarece depozitele sunt garantate de stat până la o anumită sumă. „Marele avantaj pe care l-ar avea moldovenii în cazul lichidării este stoparea acestei cangrenei din sistemul bancar, fiindcă activele pe care le are Banca de Economii au fost plasate în alte bănci, care vor afecta atât cursul valutar, cât şi alte instituţii financiare”, a conhis expertul.

Banca Naţională: discutăm săptămâna viitoare

Solicitat de „Adevărul Moldova” pentru a comenta necesitatea lichidării celor trei bănci, şefa Serviciului de Presă din cadrul BNM, Rodica Teleuca, a declarat că acest subiect va fi discutat săptămâna viitoare cu reprezentanţii FMI. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite