BNM propune introducerea monedelor de 1 leu şi 2 lei

BNM propune introducerea
monedelor de 1 leu şi 2 lei

FOTO Arhivă

Banca Naţională a Moldovei propune introducerea monedelor cu valoarea nominală de un leu, în locul bancnotelor cu aceeaşi valoare. Acest lucru ar fi necesar deoarece bancnotele de un leu se uzează foarte repede, ciclul lor de viaţă este mic şi acestea nu respectă mai multe criterii de securitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iniţiativa, care se află deocamdată doar la nivel de discuţii, mai prevede şi introducerea monedelor cu valoarea nominală de doi lei. Despre aceasta a vorbit guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct”, la postul public de televiziune Moldova 1.
 
„Am încercat să ne gândim cât ar costa să imprimăm bancnote, ne-am dat seama că e foarte scump, valoarea lor nominală fiind foarte mică. Am început să purtăm o discuţie cu Guvernul, însă am simţit o anumită reticenţă. Rolul nostru este să-i convingem, să le explicăm, le vom explica şi jurnaliştilor, şi agenţilor economici”, a declarat Sergiu Cioclea, citat de IPN.
 
Potrivit guvernatorului BNM, introducerea unei monede naţionale cu valoarea nominală de un leu, dar şi de doi lei, diviziune care nici nu există în acest moment, vine ca o soluţie la recomandările Fondului Monetar pentru securitatea monedei naţionale.
 
citeste totul despre: