Liberalizarea regimului de vize, pe înţelesul moldovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii nu prea ştiu la ce foloseşte regimul liberalizat de vize, mai arată Baromentrul de Opinie Publică. Doar o treime cred că libertatea de circulaţie în UE oferă şi dreptul la muncă în ţările din Europa, 54% susţin că nu include şi acest drept, iar 12 nu au ştiut ce să răspundă.

Fiind întrebaţi cu ce scop ar călători în UE, dintr-o listă de răspunsuri, 41% din respondenţi au spus că ar face-o pentru a merge la muncă, 61% pentru turism şi odihnă, 42% pentru a-şi vizita rudele, iar 11% în scop de afaceri. Elanul de a  merge în UE să muncească se taie însă într-un alt set de răspunsuri. Cât de probabil e că veţi pleca la muncă în UE în următorul an, au întrebat sociologii.

Doar 4% din moldoveni au spus că destul de probabil sau foarte probabil. Două treimi au afirmat că deloc probabil, iar 17% puţin probabil. Ponderea celor care ar pleca să muncească în UE în următoarele şase luni oferă alte procente. Deja 10% din cei chestionaţi ar merge să muncească în statele-membre ale UE, mai arătă Barometrul de Opinie Publică prezentat ieri.

UNUL DIN ZECE CETĂŢENI ARE PAŞAPORT ROMÂNESC

Fiecare al zecelea moldovean a spus că este cetăţean român, implicit nu-şi va face un paşaport biometric, iar 9% au declarat că au deja acte biometrice, care permit accesul în statele UE fără viză.

Aflat ieri la Praga, şeful statului Nicolae Timofti i-a mulţumit comisarului european pentru Extindere, Stefan Fule, pentru decizia Uniunii Europene şi a ţărilor-membre de a liberaliza regimul de vize pentru cetăţenii moldoveni. Preşedintele a spus ca acest succes îi responsabilizează şi, deopotrivă, îi motivează pe cetăţeni să creadă şi mai mult în viitorul european al ţării, transmite Serviciul de presă al Preşedinţiei.

AŞA A FOST ÎNCEPUTUL ÎN CAZUL TUTUROR ŢĂRILOR DIN REGIUNE

„Odată cu liberalizarea vizelor, cei care călătoresc în statele Ununii vor putea primi şi permise de muncă, dacă îşi găsesc un loc de muncă. De asemenea, rudele celor care muncesc în state UE îi vor putea vizita fără restricţia vizelor. Acesta a fost începutul cu toate statele care acum sunt candidate pentru intrarea în Uniunea Europena sau au intrat deja. Acestea sunt garanţii pentru Republica Moldova că eforturile sale proeuropene sunt apreciate şi că drumul firesc este către Vest, către democraţie, bunăstare, drepturi individuale şi valori europene, care aduc libertate şi prosperitate pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova“, a susţinut anterior europarlamentarul român Monica Macovei.

CARE SUNT REGULILE

De luni putem călători fără vize în toate ţările UE (cu excepţia Marii Britanii şi Irlandei), dar şi în Elveţia, Norvegia şi Islanda, care nu sunt în UE. Doar să avem un paşaport biometric. Trebuie să avem grijă însă să respectăm perioada de scurtă şedere - 90 de zile în decursul a şase luni. „În cazul depăşirii acestei perioade vor fi aplicate sacţiuni şi anume amenzi până la 3.000 euro sau interdicţii de a intra pe teritoriul Schengen de până la cinci ani“, a explicat ministrul adjunct de Externe, Iulian Groza.

„Atunci când călătoriţi în UE trebuie să aveţi un scop clar al vizitei: de afaceri, turism, vizită de studiu, vizită la prieteni sau rude, etc.Trebuie să fiţi pregătiţi ca la solicitarea poliţistului de frontieră să comunicaţi scopul deplasării, perioada aproximativă de şedere. Aceste întrebări sunt adresate aleatoriu de către poliţiştii de frontieră pentru a preveni cazurile de migranţie ilegală. În cazul în care răspunsurile dumneavoastră nu vor fi clare, poliţistul de frontieră ar putea solicita informaţii sau documente suplimentare“, a adăugat Groza.

De ce acte ai nevoie pentru a intra în UE:
 - paşaport biometric;
- paşaport simplu cu o viză Schengen valabilă.

Poliţistul de frontieră v-ar putea întreba care este scopul vizitei sau v-ar putea cere bilet tur-retur, rezervarea la hotel, cartea verde, în cazul călătoriei cu automobilul, ori datele de contact ale persoanelor care v-au făcut invitaţia. Totodată, trebuie să aveţi bani suficienţi pentru a vă întreţine şi a reveni acasă, dar şi asigurare medicală.

50%
din moldoveni consideră că abolirea regimului de vize în Europa este un lucru important şi foarte important, în timp ce o altă jumătate spun că e un lucru puţin sau deloc important.

34%
din oameni au declarat că nu-i interesează călătoriile în UE, iar fiecare al doilea moldovean susţine că nu are bani pentru astfel de ieşiri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite