Kalinin: Oamenii trebuie informaţi la cel mai înalt nivel despre referendum

Kalinin: Oamenii trebuie
informaţi la cel mai înalt nivel despre referendum

FOTO Arhivă

Preşedintele Congresului Diasporei Moldoveneşti în Rusia, Alexandr Kalinin, se pronunţă pentru informarea la cel mai înalt nivel a cetăţenilor cu drept de vot despre referendumul din 24 septembrie, iniţiat de preşedintele Igor Dodon, dar şi despre procedura de înregistrare prealabilă lansată de Comisia Electorală Centrală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Congresul îşi exprimă îngrijorarea faţă de modul şi nivelul organizaţional al unui asemenea eveniment, pe care îl consideră deosebit de important pentru întregul stat moldovenesc.
 
Solicitat de IPN, Alexandr Kalinin a declarat că, spre regret, oficialii guvernării Republicii Moldova nici într-o formă până la ziua de astăzi nu s-au adresat către diaspora din Federaţia Rusă. Diaspora din Federaţia Rusă nu este la curent cu acest subiect decât din presa naţională.
 
Liderul Congresului a spus că cetăţeanului moldovean care se află peste hotare trebuie să-i fie clar de ce să părăsească locul de muncă pentru o zi, suportând toate cheltuielile băneşti, ca să participe la referendum. Or, astăzi oamenii nu sunt informaţi cu privire la referendum şi nici la înregistrarea prealabilă. Astfel, există riscul ca cifra participanţilor să fie minimă. „Afirmaţia dată reiese din ceea că, dacă vorbim despre alegerile prezidenţiale sau parlamentare din Republica Moldova, cetăţenilor le este clară procedura şi care întrebare le este pusă de către stat. Nu şi în cazul referendumului”, a mai spus reprezentantul diasporei.
 
În perioada 11 iulie – 9 august, cetăţenii cu drept de vot care se vor afla în străinătate în ziua referendumului din 24 septembrie se pot înregistra în prealabil prin intermediul paginii web www.alegator.md sau prin depunerea unei cereri scrise la misiunea diplomatică sau oficiul consular al Republicii Moldova din ţara în care se află. Cetăţenii care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiaţi din lista electorală de bază de la locul de domiciliu din Republica Moldova. Această radiere va fi valabilă doar pentru referendumul republican consultativ din anul curent. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, înregistrarea prealabilă va permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele ţării, în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare în străinătate.
 
La referendumul consultativ iniţiat de Igor Dodon cetăţenii vor răspunde la patru întrebări: dacă sunt de acord cu anularea legii care a convertit în datorie de stat creditele de urgenţă acordate de BNM celor trei bănci falimentare; dacă acceptă ca preşedintelui să-i fie delegate împuterniciri de dizolvare a Parlamentului în alte condiţii decât cele prevăzute în prezent; dacă susţin reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71 şi dacă sunt de acord cu predarea în şcoli a Istoriei Moldovei.
 
citeste totul despre: