Afaceri ce înfloresc de Crăciun. Cât costă brazii la ghiveci, felicitările handmade sau o scrisoare de la Moş Crăciun
0Ne înfrumuseţează sărbătorile cu brazi verzi pe care-i cresc în curte, scriu felicitări pentru noi din partea lui Moş Crăciun sau ne bat la uşă în noaptea de Ajun. Sunt oamenii pentru care Sărbătorile de Iarnă înseamnă şi o ocazie de a-şi pune în valoare talentul şi de a face un ban.
Dacă pentru bunici, părinţi şi copii feeria sărbătorilor de iarnă abia începe, comercianţii lucrează de luni de zile la serviciile menite să ne coloreze Crăciunul. Bunăoară, Igor Pazurati (42 de ani) din Străşeni creşte brazi de aproape opt ani, iar pentru sărbătorile din acest an a pregătit 100 de pomi ce urmează să ajungă în casele moldovenilor. „Am vreo 30 de ari plantaţi cu brazi, de diferite mărimi, verzi, argintii. La anul voi putea scoate la vânzare vreo 500 de brazi“, spune bărbatul. Preţul de plecare este de 100 de lei, acesta însă creşte în funcţie de specie şi înălţimea molidului.
Cât de profitabilă este această afacere? „N-o fac pentru bani, ci din plăcere. Pe lângă investiţia financiară, însă, mai e vorba şi de o investiţie de timp. Puieţii cresc timp de şapte-opt ani“, susţine Igor Pazurati. Totuşi, afacerea merge ca pe roate, zeci de cumpărători i-au trecut deja pragul. „Îi vând de-acasă. Am dat deja vreo 20 de brazi. Vin, îl aleg pe cel potrivit, îl tăiem şi-l ia acasă. Unora le fac şi reducere de 10-20%“, menţionează bărbatul.
În acest an, Andrei Atamanenco (58 de ani) din Orhei are de vânzare 1.000 de brazi. Până acum a vândut peste 30 de molizi. Spune că se ocupă de această afacere din 1974. Creşte brazi, dar şi alte specii de plante decorative. „Pe vremea sovietică exportam brazi în Turcia şi în Rusia. Acum vindem doar în Moldova. Am un hectar de molizi verzi şi argintii“, povesteşte bărbatul. Îi vinde doar la ghiveci pentru că, spune el, „nu poate tăia un brad pe care l-a crescut cu anii“.
Chiar dacă sunt cu 120 de lei mai scumpi decât cei tăiaţi, banii sunt pe bună dreptate, iar bradul poate fi răsădit după sărbători, în curtea cumpărătorului. „Odată ce a investit într-un brad la ghiveci, la anul cumpărătorul îl poate împodobi în curte. Noi îi spunem cum să aibă grijă de el“, explică antreprenorul. În aceşti ani i-au trecut pragul sute de moldoveni. Se laudă că anul trecut bradul crescut de el a fost instalat în centrul Orheiului.
BRAZI DULCI
Şi Mirodiţa Marandiuc (26 de ani) din Chişinău vinde brazi, nu-i creşte cu anii, dar îi face în câteva minute şi sunt comestibili, din bomboane. „Pot face brazi din jumătate de kilogram de bomboane şi dintr-un kilogram şi jumătate. Costă 145-180 de lei, în funcţie de mărime. Pot să şi croşetez brazi. Aceia costă de la 55 de lei la 150 de lei“, spune tânăra, care îşi vinde marfa
într-un magazin dintr-un pasaj subteran.
SPIRIDUŞII MOŞULUI
Cu oferte de sezon vin şi alţi businessmeni moldoveni. Lilia Akyar (34 de ani) din Chişinău face scrisori personalizate pentru părinţii care vor să-şi suprindă picii cu mesaje de la Moş Crăciun. „Alegeţi textul, introduceţi datele personale ale copilului, o personalizez, o înfrumuseţez, îi pun ştampila şi timbrul lui Moş Crăciun, o pun într-un plic şi o trimit părintelui“, spune antreprenoarea.
Nu vrea să vorbească despre profit, spune însă că afacerea este o pasiune, dar şi un mod de a supravieţui. Scrisorile laminate costă 80 de lei, iar cele simple, de carton, - 60 de lei. Lilia mai face şi coroniţe pe care le înfrumuseţează cu elemente handmade. „Coroniţele costă 100 de lei. Este un preţ bun, însă nu toţi preţuiesc munca“, adaugă femeia.
Moldovenii tradiţionalişti, nostalgici după vremurile în care felicitările erau trimise prin poştă, sau cei care au rude peste hotare le pot trimite felicitări handmade. Irina Ţurcan face cărţi poştale de aproape cinci ani. Cu doar 20 sau 60 de lei vă puteţi bucura apropiaţii cu o felicitare originală. „Materialele pe care le utilizez sunt din SUA şi Franţa. Îmi place ceea ce fac, nu cred că este neapărat o afacere, ci o pasiune“, argumentează tânăra.
MOŞ CRĂCIUN, DISTRACŢIE ÎN AJUN
Pentru că nu există sărbătoare fără Moş Crăciun, şi aici serviciile sunt pe toate gusturile şi buzunarele. Moldovenii care vor să-şi bucure copiii cu apariţia moşului pot opta pentru un costum al moşului sau să-şi comande un ajutor de-al lui. Cei care vor să închirieze costumele pentru Moş Crăciun şi pentru Alba ca Zăpada trebuie să scoată din buzunar între 200 şi 350 de lei.
Agenţiile au pregătit pachete speciale pentru ca moşul să vă bată la uşă, în orice zi, la orice oră. Preţurile pornesc de la 20 de euro şi ajung la 200 de euro, dacă actorul deghizat în staie de Moş Crăciun vine chiar în noaptea dintre ani. „Unii moldoveni au făcut deja programări. Nu toţi pot să-şi permită astfel de servicii. De cele mai multe ori taţii se deghizează. Nu mă gândesc la această firmă ca la un business, pentru că de multe ori şi eu mă distrez cu aceşti copii“, spune Andjei Agarcov, patronul unei agenţii de Moş Crăciun.
Surprize de la apicultori
Firma apicolă Dulce plai a pregătit lumânări în formă de Moş Crăciun (foto sus), pe care le vinde cu 25 şi 40 de lei, dar şi cadouri ce conţin un ceai de muşeţel şi miere. „Pachetul este prevăzut cu o felicitare. Am avut deja câteva comenzi de la o universitate, care a cumpărat cadouri pentru angajaţi“, spune Elizaveta Mamaliga, fondatoarea întreprinderii.