Atac cibernetic sau incompetenţă la CEC
0Comisia Electorală Centrală explică una din cauzele care a provocat defecţiunile tehnice ale Registrului electronic al alegătorilor. Potrivit instituţiei, este vorba despre încărcarea excesivă a sistemului cu „sarcini nedorite”, iar la moment experţii identifică modul în care a avut loc aceasta. Totodată, specialiştii în domeniul IT cred că problemele tehnice au avut loc din incompetenţa celor care au creat Registrul electronic al alegătorilor.
Comisia Electorală Centrală (CEC) vrea să asigure participanţii la alegerile de duminică, 30 noiembrie, că defecţiunile tehnice ale sistemului electronic nu a afectat desfăşurarea procesului electoral, precum şi celelalte operaţiuni electorale - numărarea voturilor şi totalizarea rezultatelor.
„În prima oră de activitate (7.00-8.00) a birourilor electorale a secţiilor de votare, sistemul electronic a funcţionat adecvat sarcinii stabilite. Ulterior, la Comisie au fost recepţionate mai multe semnale legate de anumite probleme tehnice privind conexiunea la SIAS „Alegeri”. Deşi anterior sistemul a fost testat atât la capacitate, cât şi la securitate, cu antrenarea aceloraşi operatori, în ziua alegerilor, acesta n-a rezistat mai mult de o oră. În regim de urgenţă, tehnicienii au identificat cauzele şi conexiunea a fost restabilită. Totodată, pentru a nu periclita procesul electoral în acest interval de timp, operatorii au prelucrat informaţia în regim manual”, se arată într-un comunicat al CEC.
Totodată, Comisia Electorală Centrală explică faptul că acest sistem „este unul intranet, şi nu internet”. Cu toate acestea, autoritatea electorală consideră că defecţiunile s-au produs din cauza încărcăturii sistemului cu sarcini necunoscute. „Primele concluzii ale specialiştilor în domeniul tehnologiilor informaţionale denotă că această cădere a fost generată de încărcătura excesivă a sistemului cu sarcini necunoscute la moment, altele decât cele specifice funcţiei de bază. În prezent, un grup de experţi examinează cauzele care ar fi stat la baza disfuncţionalităţii temporare a sistemului, pe care Comisia Electorală Centrală le va face publice ulterior”, precizează CEC.
Sistemul a fost construit greşit
Conducerea CEC nu ne-a oferit alte detalii. Specialiştii din domeniu cred însă că nu este vorba de un atac cibernetic, ci de incompetenţa programatorilor. „Deşi au adăugat servere, sistemul funcţiona foarte greu, iar în loc să răspundă instant, la adăugarea unui cod personal trebuia să aştepţi câteva secunde. Aşa a fost în cazul meu”, explică Vitalie Eşanu, întreprinzător IT, creator al mai multor platforme online. El spune că greşeala le aparţine exclusiv autorilor programului. „Prin «sarcini necunoscute» ar putea să se înţeleagă indexarea bazei de date. Probabil a fost construită greşit, ceea ce nu a permis încărcarea rapidă a informaţiei în sistem. Vina a fost anume a programatorilor, nu a internetului sau a calculatoarelor”, spune Eşanu.
Potrivit lui Vitalie Eşanu, un atac cibernetic nu putea avea loc, deoarece reţeaua era privată. „De obicei, atacurile se rezumă la DDoS (Distributed Denial of Service sau blocarea distribuită a serviciului). Adică el are loc atunci când mai multe computere din diferite ţări au instalaţi viruşi şi, la comanda celor care le controlează, se unesc la un server. Atunci acel server nu rezistă şi moare. În cazul nostru, nu e vorba de aşa ceva”, precizează întreprinzătorul IT.
Ucraina, aceleaşi probleme
Sitemul electoral electronic a devenit victima atacurilor cibernetice în Ucraina atât în cadrul alegerilor prezidenţiale din mai, cât şi în ajunul celor parlamentare din luna octombrie.
În ajunul scrutinului prezidenţial, Serviciile Secrete ucrainene au declarat că au înlăturat un virus de pe serverul Comisiei Electorale Centrale de la Kiev, care avea ca scop ştergerea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 25 mai. Potrivit ministrului de Interne, atacul cibernetic ar fi dus la „numărarea manuală a voturilor". „Virusul a fost eliminat, software-ul a fost înlocuit. Aşa că acum avem încredere că server-ul Comisiei Centrale Electorale este sigur", spunea şeful Serviciilor Secrete ucrainene, Valentin Nalivaicenko. Ministrul de Interne, Arsen Avakov, mai adăuga că problemele au fost raportate târziu, din cauza „neglijenţei criminale a unor oficiali din CEC”, iar ca urmare programatorii au eşuat să repare sistemul în timp util.
De asemenea, presa a mai scris că, înainte de scrutinul parlamentar ucrainean din 26 octombrie, Comisia Electorală Centrală a fost victim unui atac cibernetic. CEC a informat că atacul nu a avut nicio repercursiune asupra alegerilor, dezminţind informaţiile jurnaliştilor ruşi. Aceştia tirajau ştiri, precum că numărătoarea electronică a voturilor din cadrul scrutinului parlamentar nu ar mai fi posibilă. În replică, un purtător de cuvânt al comisiei a dezminţit această informaţie şi a asigurat că sistemul de numărătoare a voturilor va funcţiona în mod normal. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al serviciilor de securitate ucrainene a precizat pentru AFP că această comisie a fost vizată de atacuri timp de o săptămână, dar că ele au fost respinse.