Banca de țesuturi și celule va fi deschisă în anul 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noul depozit medical vor fi sterilizate și păstrate la rece țesuturi pentru operații oftalmologice, neurochirurgicale, cardiologice și pentru tratamentul leucemie.

Oase, ligamente, tendoane, cornee şi valve cardiace. Iată în ce constau noile „depozite" acceptate la banca de ţesuturi şi celule umane care va funcţiona la etajul trei al secţiei de arşi din incinta Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie. Pe o suprafaţă de 100 de metri pătraţi este amenajată o sală de distribuţie a grefelor, o cameră pentru păstrarea acestora, un sector de congelare şi recepţionare a ţesuturilor, o încăpere de spălare şi dezinfectare, un filtru de intrare pentru personal.

În acest moment banca este dotată cu două congelatoare care păstrează grefele osoase la o temperatură de -86 de grade Celsius, un congelator cu azot lichid, trei frigidere casnice care păstrează fragmentele de ţesuturi la 4 grade Celsius, două hote cu flux de aer pentru prelucrarea ţesuturilor în condiţii sterile, două centrifuge, o hotă chimică şi un strung pentru pregătirea grefelor osoase.

DE UNDE SUNT RECOLTATE ŢESUTURILE

„Aici vor lucra doi medici, o asistentă şi o infirmieră. Există un protocol clinic pe care îl urmăm cu stricteţe. La început luăm probe de sânge care sunt examinate simultan la Spitalul de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă" şi la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală. Este important ca analizele să iasă curate. Apoi prelevăm ţesuturile de care avem nevoie şi le depozităm în funcţie de mărime, volum şi localizare", spune Anatol Taran, directorul Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie.

Ţesuturile şi celulele pot fi prelevate de la oameni tineri decedaţi, cu vârsta de până la 40 de ani. Corpurile păstrate în banca de ţesuturi vor fi folosite în special în operaţiile unde prelevarea de grefe de la acelaşi pacient este imposibilă.

E vorba despre intervenţiile oftalmologice, chirurgia vasculară, chirurgia cardiacă, neurochirurgie, chirurgia cosmetică, în tratamentul arsurilor şi leucemiilor. „Banca va fi deschisă oficial anul viitor. Proiectul a fost finanţat din fonduri de la bugetul de stat şi de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină", precizează ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi despre banca pentru care au fost alocaţi în total 2,3 milioane de lei.
„Până acum au putut fi prelevate doar ţesuturi osoase.

Avem cinci centre medicale autorizate pentru astfel de proceduri: Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, Spitalul Clinic Republican, Spitalul de Urgenţă, Spitalul „Sfânta Treime" şi Centrul de Medicină Legală", susţine Igor Codreanu, directorul Agenţiei de Transplant.

10 este media anuală a donatorilor cadaverici de la care sunt preluate oasele și ţesuturile cartilaginoase.

Până acum au putut fi prelevate doar țesuturi osoase. Avem cinci centre medicale autorizate pentru astfel de proceduri.

Igor Codreanu, directorul Agenţiei de Transplant

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite