Dublul omor de la Durleşti: încă un suspect arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olguţa şi Ilie îşi privesc colegii de liceu din pozele îndoliate
Olguţa şi Ilie îşi privesc colegii de liceu din pozele îndoliate

Pe mâna Poliţiei a ajuns un alt bărbat acuzat de crima odioasă din 1 aprilie 2011 când doi tineri îndrăgostiţi au fost împuşcaţi mortal pe un câmp din Durleşti. Oamenii legii refuză să ofere detalii.

După ce la sfârşitul lunii septembrie procurorii anunţau despre extrădarea din Turcia a bărbatului învinuit de dublul asasinat de la Ialoveni de acum doi ani, săptămâna trecută după gratii a ajuns o persoană acuzată de dublul omor de la Durleşti. Asta chiar dacă şefii de la Interne au declarat nu o singură dată că cele două cupluri ar fi fost ucise de acelaşi criminal, cu acelaşi tip de armă.

ARESTAT PENTRU 30 DE ZILE
Vasile B. (nume schimbat - n.r.), de 40 de ani, a fost încătuşat iniţial pentru 72 de ore, iar la sfârşitul săptămânii instanţa a emis pe numele său un mandat de arest pentru 30 de zile. Atât Denis Rotaru, procurorul care se ocupă de caz, cât şi avocatul din oficiu Emil Iorga au refuzat să vorbească despre acuzaţiile care i se aduc, invocând secretul anchetei şi precizând că „nu e timpul potrivit pentru astfel de detalii".

Mama lui Vasile B. spune însă că fiul său a fost reţinut pentru asasinarea celor doi tineri îndrăgostiţi de la Durleşti. „Oamenii legii au făcut mai multe percheziţii în casa în care locuiesc cei doi fii ai mei. L-au luat pe cel mai mare chiar de la lucru. I-au spus că au găsit saliva lui pe hainele copiilor ucişi, iar pe un cablu de la aparatul de radio ar fi depistat amprentele sale", povesteşte femeia.

Corneliu Bratunov, procuror-şef al Secţiei Exercitarea Urmăririi Penale în Cazuri Excepţionale, care exact acum un an anunţa în Parlament că cele două crime odioase „sunt aproape descoperite", răspunde acum sec întrebat despre evoluţia anchetei: „Se lucrează". Între timp, oamenii legii aşteaptă să fie adus în ţară Vladimir F., închis din mai 2011 în Turcia. Atât el, cât şi fratele său, Eugen, deţinut la Psihiatrie, sunt învinuiţi în cazul amanţilor omorâţi la Ialoveni în septembrie 2010. „Iniţial erau acuzaţi de asasinatul de la Durleşti, acum le este incriminat cel de la Ialoveni. De un an şi jumătate, practic, nu putem face nicio acţiune procesuală: unul nu e venit din Turcia, iar celălalt este declarat iresponsabil. Totodată, procurorii refuză să disjunge cazul", explică avocatul fraţilor, Roman Chizilov.

SUTE DE „PERSOANE PRELUCRATE"
Acestea sunt doar câteva dintre persoanele care figurează în cele două dosare de rezonanţă. Corneliu Bratunov a declarat în repetate rânduri că procurorii „prelucrează" sute de presupuşi suspecţi.

La Durleşti, de exemplu, au fost reţinuţi mai mulţi bărbaţi, fiind obligaţi să recunoască că au tras în tinerii îndrăgostiţi. Unul dintre ei, vecin cu alesul local care ar fi fost rănit grav cu aceeaşi armă cu care au fost ucişi liceenii, a fost ridicat oficial pentru droguri. „M-au bătut ca pe un câine. Îmi spuneau că voi ajunge la închisoare cu plămânii în pungi, dacă nu recunosc că aş avea vreo atribuţie la aceste crime", declara I.T. pentru „Adevărul".

Situaţia a devenit şi mai confuză când poliţiştii au prezentat într-o conferinţă de presă potretul robot al presupusului asasin de la Durleşti. Se întâmpla la scurt timp după ce procurorii şi-au dat seama că unul dintre principalii suspecţi în acest dosar, Gheorghe Inculeţ, este mort din 2007. Niciunul dintre bărbaţii reţinuţi până acum nu seamănă cu imaginea desenată de oamenii legii.

„Săptămână trecută am făcut masa de pomenire de un an şi jumătate pentru copiii noştri. Am constatat pentru a câta oară că făptuitorul e la libertate şi, poate, se plimbă nestingherit printre noi. Ce face Poliţia?", se întreabă îndurerată Veronica Câşlaru, mama Olguţei, fata de 15 ani care a fost omorâtă împreună cu prietenul ei Ilie Racu (18 ani).

Cei arestaţi pe nedrept pot solicita recompense

Avocata Janeta Hanganu susţine că orice persoană arestată, dar care ulterior nu ajunge să fie condamnată, are dreptul să ceară prejudicii în instanţele naţionale. „Dacă nu este satisfăcută de compensaţia acordată în ţară, poate să se adreseze la Înalta Curte de la Strasbourg. Anterior, dacă erau pornite dosare penale şi erau arestate persoane, iar ancheta nu se mişca din loc, mergeam direct la CEDO", explică Janeta Hanganu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite