VIDEO Trupa Noisettes, vrăjită de România
0Britanicii au susţinut recent un concert la Bucureşti. Înainte de a urca pe scenă, au explicat ce înseamnă muzica pentru ei şi de ce le place să vină în România ca turişti.
Ne-am întâlnit cu doi dintre cei trei membri ai trupei, vocalista şi basista Shingai Shoniwa şi chitaristul Dan Smith, când îşi trăgeau sufletul între probele de sunet şi concert (susţinut la 29 mai în Bucureşti). Plini de energie, cei doi încercau un ceai cu lapte, iar ea se delecta cu brânză românească şi o prăjitură cu fistic: „Îmi plac la nebunie dulciurile, iar această prăjitură este divină", striga ea cu gura plină, încercând să-l convingă şi pe Dan să guste. Ca să termine Shingai de mâncat, a luat el cuvântul.
„Numele formaţiei este într-adevăr caraghios şi ciudat. L-am ales chiar eu pentru că atunci când ne-am lansat eram o trupă gălăgioasă şi provine de la NOISE - gălăgie", explică el. „Ceea ce facem acum nu mai are nicio legătură cu gălăgia, însă îmi place foarte mult numele şi chiar dacă ne-am schimbat stilul am preferat să-l păstrăm".
„Muzica noastră înseamnă acum atmosferă, înseamnă bună dispoziţie. Atunci când faci dragoste cu cineva nu te gândeşti dacă eşti romantic sau dacă vrei altceva, lucrurile curg de la sine, aşa este şi cu noi şi cu muzica noastră", intervine Shingai. Cântăreaţa spune că o trupă nu este caracterizată neapărat de stilul pe care îl promovează, ci de starea pe care o dă publicului atunci când o ascultă live: „Muzica noastră inspiră fiecare om în alt fel, ea e diferită pentru fiecare în parte şi are aşa de multe influenţe, că nu mai contează stilul, important este că vine din inimă."
Inspiraţi de pictorii români
Din punctul de vedere al cântăreţilor, muzica pop înseamnă uniune, înseamnă revoluţie. Şi în niciun caz, spun ei, muzica pentru mase nu trebuie categorisită, pentru că astfel se restrânge tot farmecul pe care o trupă îl conferă sunetelor. Cel mai important pentru ei este să cânte în faţa unui public cât mai numeros, care să li se alăture în timpul concertelor, lucru care s-a şi întâmplat la Bucureşti. Cei peste 5.000 de oameni prezenţi au cântat aproape tot timpul împreună cu Shingai.
Cântăreaţa născută la Londra, dar cu origini africane, spune că una dintre cele mai mari plăceri ale ei, după muzică şi dulciuri, sunt călătoriile. Ea s-a aflat pentru a treia oară în România, iar anul trecut a făcut un tur al Transilvaniei: „Am vizitat Braşovul, Sighişoara şi alte câteva oraşe. Îmi place foarte mult să mă plimb cu trenul prin Europa, vreau s-o văd aşa cum este ea. Mereu am fost atrasă de ţările cu tradiţii folclorice bogate, iar peste toate, îmi place foarte mult vremea din România, pentru că este foarte cald."
Dan a văzut acum pentru a doua oară România, iar primul loc pe care şi-a dorit să-l viziteze a fost Muzeul de Artă, de unde a achiziţionat un album semnat Grigorescu. Deşi cântă din 1996, cei de la Noisettes au ajuns celebri în România după ce compania Nescafé a preluat piesa lor „Never Forget You", în mai multe reclame. „Piesa noastră este difuzată într-o reclamă la cafea?" izbucnesc cei doi.
„Nu ştiam! Nu suntem băutori de cafea, dar nu suntem nici împotriva ei. În această industrie a marketingului este vorba de mulţi bani, iar cei care au ales piesele noastre pentru reclame ne-au adus muzica în faţa unui public care nu avea acces la noi, aşa că nu putem decât să le fim recunoscători", spune Dan zâmbind. După concertul de la Bucureşti, Noisettes s-a întors la Londra, unde lucrează la un nou album care va fi lansat în primăvara anului viitor.