Biberoanele cu bisfenol, interzise în Franţa
0Senatul francez a decis să suspende vânzările de biberoane care conţin bisfenol A, o substanţă periculoasă. În 2009, Canada a adoptat aceeaşi măsură.
În numele principiului precauţiei, Senatul francez a decis în urmă cu câteva săptămâni să suspende vânzările de biberoane care conţin bisfenol A (BFA). Senatul a modificat în unanimitate proiectul de lege care interzice prezenţa acestei substanţe în produsele din plastic. Senatorii au convenit să limiteze domeniul de aplicare a proiectului de lege doar la sticle şi la recipiente.
Risc pentru sugari
În Statele Unite, mai mulţi producători au decis să nu mai utilizeze BPA în fabricarea recipientelor folosite pentru alimentaţia copiilor. În Franţa, mai multe unităţi de îngrijire a sugarilor, din Paris şi Besançon, au interzis deja utilizarea biberoanelor care conţin bisfenol A. În primăvara anului trecut, mai mulţi producători importanţi americani de biberoane au anunţat că nu vor mai vinde în SUA produse care conţin această substanţă. De asemenea, Canada a devenit anul trecut prima ţară care a interzis definitiv utilizarea acestui tip de biberon.
În prezent, mulţi oameni de ştiinţă consideră bisfenolul A drept un potenţial distrugător endocrin care prezintă un risc pentru dezvoltarea sugarilor şi a feţilor. Potrivit studiilor efectuate, în momentul în care plasticul din care sunt fabricate recipientele este încălzit, bisfenolul migrează în alimentele din aceste recipiente. Transferul se realizează la trecerea prin microunde sau prin simpla vărsare a unui lichid foarte cald în recipiente (cum este cazul laptelui încălzit).
În 2009, Afssa a dat publicităţii un raport privitor la bisfenol A care menţiona că, în condiţiile de încălzire sub zece minute, cantitatea de bisfenol A transferabilă alimentului este inferioară valorii maxime admise, de 50 micrograme pe litru. Un alt studiu, realizat de americani, susţine însă că bisfenolul rămâne în corp mai mult timp decât se credea până în prezent. „În România, din partea autorităţilor nu prea există interes legat de analizarea acestei probleme. Nu prea ştiu să existe preocupări în acest sens", ne-a declarat prof.Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti (ICA).
Puternic perturbator hormonal
Bisfenolul A este un component al materialelor de tipul policarbonat, explică directorul ICA. Aceşti policarbonaţi sunt folosiţi pentru a fabrica diverse recipiente pentru alimente, dar şi la fabricarea biberoanelor care astfel devin mai uşoare şi incasante. Însă, aşa cum PET-urile eliberează ftalaţi, acest policarbonat eliberează la lumină şi la temperaturi mai ridicate, bisfenol A în alimentele conţinute de recipientele fabricate din policarbonat. Iar dozele eliberate pot dăuna organismului uman.
Bisfenolul A este un puternic perturbator hormonal deoarece are o acţiune similară (mimetică) cu cea a estrogenului, hormon feminin. Astfel, bisfenolul A poate provoca apariţia pubertăţii precoce, la fete creşte riscul apariţiei unui cancer de sân, iar la bărbaţi creşte riscul apariţiei cancerului testicular. Totodată, are influenţe şi asupra fertilităţii deoarece are acţiune de tip estrogenică.
„Partea proastă, explică prof.Mencinicopschi, în cazul biberoanelor fabricate din policarbonat este aceea că, de multe ori, firmele livrează şi echipamentul de sterilizare a biberonului (în special cu microunde). Iar aceste echipamente, care duc la o încălzire mai puternică a biberoanelor, determină o şi mai mare eliberare de bisfenol A din biberon în laptele pe care îl bea sugarul", conchide directorul ICA.