Sălaj: Asistenţa socială acordată de parohii, la raport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia judeţeană finanţează serviciile de asistenţă socială acordate de serviciile acreditate de pe lângă parohii.  Lucrătorii sociali acordă servicii de îngrijire pentru vârstnici, persoane cu dizabilităţi şi copii în situaţie de risc. Consilierii judeţeni au lărgit cercul de beneficiari cu tinerii cu Sindrom Down.

Consiliul Judeţean Sălaj finanţează proiectele de asistenţă socială acordate de unităţile de cult. În anul 2010 sunt finanţate 24 de parohii. Suma alocată din bugetul judeţului este de 497 mii lei.

„În cadrul Programului au fost depuse 24 de proiecte, de către tot atâtea unităţi de cult din judeţ care au îndeplinit condiţiile de eligibilitate. Acestea au solicitat finanţarea activităţilor de asistenţă socială prestate de 54 de lucrători sociali, pentru un număr de 418 beneficiari. Toţi cei 54 de lucrători sociali sunt absolvenţi ai unor cursuri de formare”, a declarat Laura Opriş, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Sălaj.

Lucrătorii sociali acordă sprijin şi îngrijire primară persoanelor din comunitate aflate în situaţie de risc: vârstnici, persoane cu dizabilităţi, copii şi tineri cu nevoi speciale etc.. Serviciile se acordă la domiciliu, în centre de zi sau cantine sociale.

Administraţia judeţeană alocă 767 pentru un lucrător social (cinci beneficiari), 1.533 lei pentru doi lucrători sociali (15 asistaţi) şi 2.300 lei pentru trei posturi (20 de asistaţi). În suma respectivă sunt incluse indemnizaţia lucrătorului social şi contribuţiile aferente postului, după spusele purtătorului de cuvânt.

Bolnavii cu Sindrom Down incluşi în program

Recent, programul a fost modificat, fiind incluse printre posibilii beneficiari şi organizaţiile nonprofit care acordă servicii de asistenţă socială tinerilor cu Sindrom Down. 

Primul beneficiar de acest gen este Asociaţia Down Sindrom din Cehu Silvaniei care solicită finanţare pentru două posturi în  cadrul Centrului de zi pentru copii cu dizabilităţi. În prezent, Centrul de zi are 16 beneficiari cu vârsta între 10 şi 30 de ani şi un singur angajat. Printr-o hotărâre a consilierilor judeţeni, din 30 iulie, suma alocată programului de asistenţă socială a fost suplimentată cu 6.000 lei.

Se fac evaluări

Zilele acestea, reprezentanţii Consiliului Judeţean fac o evaluare a serviciilor acordate pe primul semestru al anului în curs. Opriş a precizat că un astfel de raport a fost solicitat şi de către consilierii judeţeni. Raportul va fi prezentat săptămâna următoare.

Printre unităţile beneficiare se numără: Mănăstirea Ortodoxă „,Sfânta Treime Bic”,  Protopopiatul Ortodox Zalău, Episcopia Sălajului, Parohiile Reformate din Archid, Nuşfalău, Zăuan, Valea Pomilor, Leşmir, Aghireş, precum şi Parohiile Ortodoxe din Bobota, Ip, Jibou II, Ciocmani, Cizer, Nuşfalău, Horoatu Crasnei, Românaşi, Sărmăşag, Sf. Vinere Zalău, nr.1 din Şimleu Silvaniei, Iaz, Adalin, Ortelec, Stârciu.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite