Alegeri prezidenţiale 2014: Cum vede Călin Popescu Tăriceanu prima funcţie în stat: ”exact opusul” lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent vineri, 24 octombrie, la Zalău, în campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale 2014 de peste o săptămână, Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre ”visul” său ca România să ajungă, până în 2030 a şaptea putere economică a Europei, dar şi despre care crede el că ar trebui să fie profilul preşedintelui României.

”Trebuie o altă filosofie a funcţiei de preşedinte. În loc ca preşedintele să  se ocupe cu ceea ce aţi văzut în ultimii zece ani de zile, adică să facă o desfăşurare de forţă, dar distructivă, trebuie să facă exact opusul. Trebuie să vină cu o viziune pentru ţară, pentru dezvoltarea şi progresul ei, şi care asigură armonia, coeziunea, coagularea energiilor într-un sens pozitiv, în jurul unui proiect, pe care tot preşedintele îl propune”, crede preşedintele Senatului României.


Referitor la ideea centrală a proiectului său de ţară, şi anume România - a şaptea putere a Europei, Călin Popescu Tăriceanu spune că acest ”vis” al său este unul realizabil, dar nu pe termen scurt, apreciind că ar fi nevoie de aproximativ 15 ani. ”Ca să ajungem la un PIB mediu pe locuitor care să reprezinte 70 la sută din media europeană, previziunile noastre sunt că orizonul este 2030. Acest lucru ar presupune ca în următorii ani creşterea economică a României ar trebui să fie bună, dar nu ieşită din tipare. Ar trebuie să avem între 2 – 2,5 puncte procentuale de creştere a PIB-ului peste media europeană, care este de 2 la sută”, a explicat Tăriceanu.  ”Nu resursele naturale – aurul, argintul şi petrolul – sunt cele mai valoroase. Cea mai valoroasă resursă este cea umană. Prin urmare, pariul pe care trebuie să îl câştigăm în viitor este investiţia în capitalul uman, capitalul uman însemnând cel bine instruit, bine pregătit, bine educat, care a trecut prin procesul de învăţare. Dar nu prin procesul de învăţare pe care îl asigură şcoala românească astăzi, ci o şcoală performantă. În momentul în care jumătate din absolvenţii de liceu nu îşi iau bacalaureatul, înseamnă că şcoala nu face performanţă, că este o simplă formalitate. Acest lucru derivă din proasta remuneraţie a cadrelor didactice. Dacă vrem să facem performanţă, de acolo pornim”, a mai spus el.

Citeşte şi Alegeri prezidentiale 2014: ”Pliante mincinoase” pentru pensionarii din Sălaj

Alegeri prezidenţiale 2014. Cele două tururi de scrutin vor înghiţi aproape 2 milioane de lei în Sălaj. Cât se câştigă la alegeri

Alegeri prezidenţiale 2014. Biroul Electoral Judeţean, completat cu reprezentanţii partidelor politice. Cine face parte din BEJ

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite