Zalău: Numărul cerşetorilor aproape s-a triplat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian are doar 14 ani şi vine zilnic din Jibou în Zalău pentru a cerşi.
Cristian are doar 14 ani şi vine zilnic din Jibou în Zalău pentru a cerşi.

În primele nouă luni ale acestui an au fost depistaţi 24 de cerşetori în Zalău.Majoritatea celor care apelează la mila publică sunt minori sub 16 ani.

Numărul cerşetorilor de pe străzile din Zalău s-a dublat faţă de anul trecut. „În primele nouă luni din 2009 au fost înregistraţi 10 cerşetori, iar în aceeaşi perioadă din acest an nu mai puţin de 24“, explică Mariana Criste, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Sălaj.

Oficialii poliţiei afirmă că cerşetorii pot câştiga chiar şi până la 5.000 de lei pe lună din mila zălăuanilor.

Îngrijorător este faptul că minorii sunt cei care au îngroşat şi mai tare numărul cerşetorilor. Dacă în 2009 au fost prinşi la cerşit doar trei minori, anul acesta poliţiştii au cules de pe străzi 14 copii trimişi la cerşit.

Cerşetorii care nu există

Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, confirmă datele alarmante transmise de poliţie şi spune că integrarea socială a copiilor trimişi la cerşit constituie principala problemă a asistenţilor sociali. „Mulţi dintre ei sunt neşcolarizaţi şi, din punct de vedere oficial, nici măcar nu există, pentru că nu au acte. De multe ori ajung la noi de abia pe la 13 – 14 ani şi, după ce au trăit în afara oricăror reguli, e foarte greu să-i înveţi să se adapteze în centre de plasament sau şcoli speciale“, spune Milaş.

În opinia sa, legislaţia e mult prea permisivă cu părinţii care-şi trimit copiii la cerşit. „Ei sunt conştienţi că un copil impresionează mai uşor trecătorii şi profită de acest lucru. Când ajungem cu cazurile în instanţă, părinţii promit că îşi vor schimba atitudinea faţă de proprii copii, dar la scurt timp micuţii ajung din nou pe străzi. Din păcate, amenzile nu sunt suficiente pentru aceşti oameni, poate ar trebui instituite pedepse mai dure“, adaugă directorul DGASPC.

Singur la 14 ani

Cristian Raita îşi face veacul prin centrul Zalăului, în apropierea Prefecturii şi a Pieţei Centrale. Cerşeşte şi le spune trecătorilor că n-a mai mâncat de câteva zile, folosindu-se uneori de pretextul că vinde ziare. Are doar 14 ani şi spune că a terminat-o cu şcoala. „Mama mea a murit în urmă cu trei ani. Am rămas doar cu sora mea în Jibou pentru că tata lucrează în Baia Mare. Vin în fiecare zi în Zalău pentru a face rost de ceva bani pentru mâncare“, spune Cristian, care a încheiat brusc conversaţia cu reporterul Adevărul de Seară, când a văzut aparatul de fotografiat.

 

„Amenzile nu sunt suficiente pentru aceşti oameni, poate ar trebui instituite pedepse mai dure“.
Violeta Milaş, directorul DGASPC Sălaj


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite