Primarii din Sălaj nu sunt speriaţi de ţânţarul virusat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile speră ca ţânţarii să dispară în toamnă pentru că nu au bani pentru campanii de dezinsecţie. Nici măcar autorităţile locale din oraşe nu îşi vor suplimeta acţiunile de dezinsecţie, în ciuda pericolului de apariţie a îmbolnăvirilor cu virusul West Nile.

Primăria municipiului Zalău nu va efectua nicio acţiune de combatere a insectelor anul acesta, cu toate că nici în luna iulie nu s-a realizat aviotratamentul pe domeniul privat. Primarul Radu Căpîlnaşiu a argumentat că reducerea cheltuielilor materiale ale instituţiei a presupus şi reducerea contractului cu firma Coral Impex SRL.

Valoarea lucrărilor de dezinsecţie pentru anul 2010 a fost de peste 518.000 de lei. „Totalul pentru dezinsecţie şi deratizare în acest an este de 745.964,55 de lei, din care 594.000 de lei provin din taxa percepută de la populaţie”, a precizat Manuela Ghiuruţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău.

Potrivit viceprimarului Ioan-Radu Lazăr, în oraşul Şimleu Silvaniei s-a făcut o singură acţiune în acest an, în urmă cu aproximativ 2-3 luni, care a cuprins şi domeniul public şi pe cel privat. „Aş putea spune că în Şimleu nu sunt atât de mulţi ţânţari, încât să reprezinte un pericol. Dacă ar deveni obligatoriu să mai efectuăm o dezinsecţie, am face rost de bani, e mai importantă sănătatea populaţiei decât economiile la bani”, a declarat viceprimarul.

Administraţia locală din Cehu Silvaniei nu are programată pentru anul acesta nicio dezinsecţie, în afară de acţiunile care se desfăşoară periodic în şcoli. Iar anul trecut primăria şi-a permis doar un tratament de deratizare de 2.000 de lei. „Ar trebui să fac o modificare de buget prin hotărâre de Consiliu local să găsim sursa de finanţare, nu ar fi prea uşor dacă am fi obligaţi să organizăm o acţiune”, se plânge primarul Varga Andrei.

„Nu moare nimeni din cauza ţânţarilor...”

Primarul comunei Vîrşolţ, Breda Lajos, crede că nu moare nimeni din cauza ţânţarilor. În localitate n-a mai fost făcută dezinsecţia cel puţin din 13 iunie 1996. „De când am devenit eu primar, n-am făcut nicio dezinsecţie. Ne costă ceva bani, dar noi n-avem bani nici de salarii”, susţine Breda. Având în vedere că pe teritoriul comunei se găseşte lacul de acumulare, primarul intenţionează să solicite bani Consiliului Judeţean pentru dezinsecţie.

Apariţia virusului West Nile în România nu sperie nici autorităţile din comuna Benesat, cu toate că e situată pe râul Someş. „N-avem noi ţânţari din ăia răi, ai noştri sunt domesticiţi”, apreciază viceprimarul Gergely Csaba. În comună, adaugă el, nu s-a făcut dezinsecţie de ani de zile: „Sperăm să-şi facă toamna efectul de dezinsecţie”, adaugă Gergely.

Acum se organizează


Prefectura judeţului Sălaj a primit ieri o adresă de la Ministerul Administraţiei şi Internelor prin care se solicită prefecţilor şi direcţiilor de sănătate publică să acorde autorităţilor publice sprijinul pentru organizarea acţiunilor de dezinsecţie, precum şi în urmărirea cazurilor. „Sprijin financiar nu vom putea acorda. Nu cred că nu se poate găsi o soluţie pe plan local, dacă va fi cazul, dar nu cred că va fi”, a declarat prefectul.

Dr. Sanda Stanca, şeful Serviciului de supraveghere şi control boli transmisibile din cadrul DSP Sălaj, a afirmat că în momentul de faţă nu există cazuri confirmate şi nici suspiciuni.

Cifră: 518.000 de lei a cheltuit Primăria Zalău pentru dezinsecţie în 2010

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite