Lux: Caii din Dragu se adăpostesc într-un castel monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădire monument istoric de categorie A, de importanţă naţională, Castelul Bethlen se află într-o stare avansată de degradareLa această situaţie a contribuit şi faptul că încăperile clădirii au devenit grajd pentru animalele localnicilor.

Fără geamuri, fără uşi, fără pardoseală, cu pereţii degradaţi şi sobele de teracotă dărâmate şi luate acasă de necunoscuţi, clădirea şi încăperile în care stau la umbră animalele localnicilor aşteaptă să fie renovată. Castelul se află în administrea Primăriei Dragu de 21 de ani, însă a fost concesionată pentru o perioadă de 49 de ani unei firme din Cluj. „După ce au plecat comuniştii, de prin 1990, castelul a fost dat uitării.  A rămas aşa şi nu s-a mai făcut nimic, nicio investiţie. Păcat, mare păcat“, spune Ioan Drăgan, unul dintre cei mai vârstnici locuitori ai satului.

Fost sediu de primărie şi CAP

În urmă cu aproximativ 25 de ani, castelul era „inima“ întregii comunităţi. Castelul în formă de U, ridicat pe două etaje, a fost construit în secolele XVIII- XIX. Pe  peretele din aripa stângă se poate vedea stema familiei Bethlen. Acesta a fost, până în anul 1944, reşedinţa  grofului Bethlen Gyorfi. Din 1944 şi până în anul 1986, acolo a funcţionat întreaga administraţie a comunei Dragu. „Acolo a fost sfatul popular, biblioteca, şcoala, căminul cultural, cinematograful, birourile fostei Gospodării de stat şi al fostului CAP. O bună perioadă a fost şi lăptărie. Rând pe rând, multe activităţi s-au desfăşurat în castelul grofului. Şi eu am lucrat acolo, prin anii 60, într-ununul dintre birourile Cooperativei de Consum“, mai povesteşte localnicul Ioan Drăgan. Conform spuselor sale, clădirea a fost îngrijită şi animată de autorităţile vremurilor respective, până la sfârşitul anului 1986. De atunci şi până în anul 1990 s-a conservat de la sine, însă de la începutul anilor ‘90 încoace a fost lăsat în paragină.
 

image

Castelul aparţinea grofului Bethlen Gyorfi

„Din câte ştiu eu de la părinţii şi bunicii mei, clădirea a fost construită chiar de bătrânii bătrânilor noştri, prin 1800. După anul 1900, a aparţinut grofului Bethlen Gyorfi, care a moştenit-o de la părinţii săi. Groful Gyorfi stătea la Cluj şi a lăsat în întreţinere clădirea, parcul de castane şi brădetul, care azi nu mai sunt, în administrarea unui sătean. Chiş Ioan îl chema pe administrator.  Asta până în anul 1944. Groful venea de la Cluj să vadă ce mai e pe acolo în fiecare an“, mai povesteşte bătrânul.

Clădirea castelului va fi reabilitată

Primarul Comunei Dragu, Rodica Lazăr, spune că ştie despre situaţia actuală a castelului, însă nu a putut face nimic până acum. Ea promite, însă, că în cel mai scurt timp, vor începe lucrările de reabilitare. „Până în prezent, nu am putut face nimic. Clădirea a fost concesionată unei firme din Cluj-Napoca din anul 2002, de fosta conducere a primăriei. Termenul prevăzut în contract a fost de 49 de ani, însă proprietarii nu au plătit niciun leu. Am intentat un proces, l-am câştigat şi chiar de săptămâna viitoare va începe realizarea unui studiu de fezabilitate pentru refacerea clădirii“, a precizat edilul de la Dragu. Potrivit sursei citate, singura investiţie pe care concesionarii au realizat-o a fost înlocuirea acoperişului.
Localnicii spun că, în primul mandat al actualului primar, au propus edilului ca în clădire să se facă un azil de bătrâni. „Asta a fost în urmă cu şapte ani, dar nu s-a întâmplat nimic, a rămas aşa… al tuturor şi al nimănui“, spune cu tristeţe Ioan Drăgan. 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite