Andrada Puţina - Olimpica de nota 10
0Elevă a Şcolii „Mihai Eminescu” din Zalău, Andrada este exemplul perfect al elevului complex, de nota 10 la toate disciplinele. Este visul oricărui profesor.
Învaţă într-o clasă cu predare în limba germană, cunoscând foarte bine limba lui Goethe, fapt confirmat şi de premiul II pe ţară obţinut anul trecut la Cangurul Lingvist. A participat şi a obţinut premii şi menţiuni la olimpiada naţională de limba şi literatura română şi chimie, dar şi la concursurile naţionale „Ştiinţe pentru Juniori” (ce înglobează teste din chimie, fizică şi biologie) şi „Plus – minus poezie” (o combinaţie cel puţin interesantă de matematică şi limba română).
Locul III pe ţară
La concursurile judeţene şi interjudeţene este prezentă, de fiecare dată pe podium, fie că este vorba despre competiţii de matematică, fizică, chimie, biologie sau orice altă disciplină din orarul şcolii. Şi peste toate acestea, a avut în toată viaţa ei de elev numai nota 10.
Este povestea Andradei Puţina, elevă în clasa a VIII-a G (secţia germană) la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Zalău. Cel mai bun rezultat al Andradei la concursurile la care a participat a fost locul III pe ţară, în clasa a V-a, la olimpiada naţională de limba şi literatura ormână, iar cel mai recent, menţiunea obţinută luna trecută la faza naţională a olimpiadei de chimie, distincţie ce i-a adus şi un loc într-o tabără de chimie, ce va avea loc în vacanţa de vară.
Vrea să se facă medic
Chiar dacă excelează la toate materiile – confirmat prin note nu numai de profesorii ei, ci şi ce evaluatorii de la zecile de concursuri la care a participat – Andrada are o disciplină preferată: chimia. „Pentru mine chimia nu este o simplă disciplină, a devenit o pasiune”, mărturiseşte ea.Iar consecinţa firească a preferinţei pentru această frumoasă ştiinţă este dorinţa ei de a deveni medic.
Militant anti-toceală
În spatele acestor rezultate remarcabile stau ore de muncă în fiecare zi. Totuşi, Andrada nu se consideră o tocilară. „Secretul meu cred că este faptul că încerc să învăţ totul cât mai logic. Merg mai mult pe exerciţiu decât pe memorare”, explică ea. De aceea şi spune că unul din lucrurile pe care le urăşte cel mai mult la şcoală este faptul că „sunt lucruri inutile care trebuie tocite, iar apoi, evident, se uită”.
Andrada dă ca exemplu Tehnologia, o disciplină care se presupune a fi una practică, dar care în şcoala românească se face învăţând pe dinafară texte seci din manual.
Ce-i place
Andrada spune că îi place foarte mult să cunoască mereu persoane noi, în special de vârsta ei, motiv pentru care merge destuld e des în tabere. „Ador şi soarele, plaja şi sentimentul de libertate pe care ţi-l dă marea, unde merg în fiecare an”, completează ea.
Ce nu-i place
Pentru că îi place marea, era oarecum firesc să nu-i placă frigul. „Urăsc frigul. Şi nu-mi place nici răutatea oamenilor, nu neapărat cea îndreptată împotriva mea, ci răutatea, în general, şi cea gratuită şi nejustificată, în special”, spune Andrada.
Întrebări şi răspunsuri
Cu media ta, 10, la şcoală, vei putea alege din toamnă orice liceu. Care e opţiunea ta?
Am ales clasa de matematică-informatică bilingv (engleză) de la Colegiul Naţional „Silvania”. Chiar dacă vreau să dau după liceu la medicină, m-am gândit că nu e bine pentru mine să mă axez exclusiv pe chimie, fizică şi biologie, cum ar fi fost dacă alegeam clasa de ştiinţe ale naturii.
Ai spus că vrei să te faci medic. Te-ai gândit şi la o specializare?
Mi-ar plăcea foarte mult să fiu ori chirurg, ori oncolog, ori cardiolog. Toate trei mi se par specializări foarte interesante şi – poate sună cinic – de viitor.
Profil
Născută. 19 mai 1996, în Zalău
Studii. Este elevă în clasa a VIII-a la Şcoala „Mihai Eminescu”
Familie. Nu are fraţi sau surori