Zi decisivă pentru cei şapte violatori din Vaslui: judecătorii ieşeni decid dacă vor rămâne în arest sau vor fi eliberaţi
0Curtea de Apel Iaşi, instanţă care judecă apelul în dosarul celor şapte tineri condamnaţi de Judecătoria Vaslui pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal, verifică astăzi legalitatea şi temeinicii arestării preventive a inculpaţilor, măsură luată împotriva lor odată cu pronunţarea sentinţei din 17 august.
Judecătorii ieşeni se vor pronunţa astăzi, 14 septembrie, numai asupra măsurii preventive; apelul în dosar de care au făcut uz atât inculpaţii, cât şi procurorii, respectiv victima, va avea termen pe 6 octombrie.
Avocaţii celor şapte tineri au anunţat că vor cere revocarea arestării preventive luate împotriva celor şapte tineri de Judecătoria Vaslui, argumentând că măsura a fost luată fără ca tinerii să fie încălcat măsura controlului judiciar sub care se aflau la data pronunţării condamnării de la instanţa de fond.
Silviu Burada, Silviu Avădanei, Paul Burlacu, Petrică Bolboceanu, Bogdan Boicu, Alin Rotaru şi Ioan Surleac au fost arestaţi preventiv pe 13 noiembrie 2014, fiind acuzaţi că au violat o elevă navetistă ore în şir până la leşin. Ulterior, pe 3 aprilie 2015, Judecătoria Vaslui a dispus plasarea în arest la domiciliu a trei dintre inculpaţi (a celor care şi-au recunoscut faptele).
Decizia nu a fost contestată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, însă au formulat contestaţie ceilalţi patru tineri care nu şi-au recunoscut faptele. Două săptămâni mai târziu, Tribunalul Vaslui, instanţa care a judecat contestaţiile celor patru inculpaţi rămaşi în arest, a dispus eliberarea acestora şi plasarea în arest la domiciliu. Judecătorii au argumentat că inculpaţii nu pot fi discriminaţi prin prisma recunoaşterii faptelor atunci când se apreciază gradul de pericol social. În luna iunie, toţi cei şapte tineri au scăpat şi de măsura arestului la domiciliu, instanţa dispunând din oficiu plasarea lor sub control, judiciar, ca urmare a deciziei de neconstituţionalitate a arestului la domiciliu.
Decizia ca cei şapte inculpaţi de viol să fie judecaţi doar sub măsura controlului judiciar a stârnit o reacţie publică fără precedent în România, după ce tinerii şi familiile acestora au dus o campanie de denigrare a victimei, au afişat atitudini sfidătoare inclusiv pe holul instanţelor de judecată, au ameninţat jurnaliştii cu moartea, iar susţinătorii locali i-au alungat din satul natal, una din rudele celor şapte tineri avertizând că va aduna tot satul şi îi va pune pe bărbaţi să-i violeze pe jurnalişti, ”să vadă ce-i ăla viol”.
FOTO: Jurnaliştii prezenţi în satul celor 7 violatori au fost ameninţaţi cu moartea
Silviu Burada, Silviu Avădanei, Paul Burlacu, Petrică Bolboceanu, Bogdan Boicu, Alin Rotaru şi Ioan Surleac sunt cei şapte tineri pe care Judecătoria Vaslui i-a condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi de viol în formă agravantă. Cea mai mare pedeapsă, 8 ani şi 4 luni închisoare, a fost aplicată inculpatului Silviu Burada, iar cea mai mică condamnare au primit-o cei trei inculpaţi care şi-au recunoscut faptele (Boicu, Rotaru şi Surleac) - 5 ani şi patru luni, în timp ce ceilalţi trei inculpaţi (Avădanei, Burlacu şi Bolboceanu) au primit câte 7 ani de închisoare. Odată cu pronunţarea sentinţei, magistraţii vasluieni au dispus înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestării preventive.
Sfidarea care a indignat România
Comportamentul celor şapte tineri şi a familiilor acestora arată, spun judecătorii vasluieni, că aceştia nu doar că nu conştientizează consecinţele unei fapte penale de o asemenea gravitate, ci ”este o sfidare la adresa actului de justiţie”.
”Instanţa constată că după momentul plasării sub măsura preventivă a controlului judiciar, măsură restrictivă de libertate dar nu privativă de libertate, sub impactul atitudinii inculpaţilor, a familiilor şi susţinătorilor localnici a acestora, a fost resimţit la nivelul comunităţii locale şi naţionale un puternic sentiment de indignare cu privire la faptul că persoane acuzate de fapte grave sunt judecate sub o măsură mai puţin restrictivă", se arată în motivarea Judecătoriei Vaslui.
Foto: Susţinătorii violatorilor
Magistraţii spun că nu au apreciat strict sub acest aspect oportunitatea înlocuirii măsurii preventive, dar ”nici nu poate să facă abstracţie totală de aceste lucruri, întrucât, în cele din urmă, această reacţie este o expresie evidentă a unei stări de indignare, de temere generală, că persoane judecate pentru fapte grave au o atitudine sfidătoare la adresa actului de justiţie".
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Instituţiile statului, medicul şi preotul trebuie să condamne violul
Magistraţii care i-au pus în libertate pe violatorii din Vaslui, cercetaţi disciplinar
Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală