Portret/ Sorin Ghiorghe a jucat pe scenele de teatru din Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A ajuns la Teatrul „Victor Ion Popa“ în urmă cu 15 ani, după ce a văzut pe postul naţional un anunţ că era nevoie de un actor la Bârlad.

Sorin Ghiorghe este unul dintre cei mai vechi actori de pe scena teatrală bârlădeană. În timpul liber, când nu repetă pentru rolurile în care este distribuit sau nu se află în deplasări, îşi pune imaginaţia la lucru şi pictează sau decorează interioare. „Pictura îmi oferă un alt orizont de speculaţie. Este tot o artă, dar îmi dă alte modalităţi de a vedea lucrurile, mult mai rafinate, mult mai fine. Îmi place să-mi aleg locurile în care să mă joc cu pensula. Am cochetat şi cu grafica, vreo doi ani de zile, la Constanţa. Mergeam pe malul mării foarte des şi făceam grafică. Era foarte frumos pentru că întotdeauna marea îţi oferă un alt peisaj, în funcţie de anotimpul în care o vezi“, spune Sorin Ghiorghe.

În facultate a avut ocazia să înveţe meserie de la nume grele din teatrul românesc. Printre acestea se numără regretatul actor Ştefan Iordache sau marele regizor Grigore Gonţa. „Pentru ei este normal să lase tinerii să prindă câte ceva din cunoştinţele lor. Pentru mine, la vârsta aceea, a fost ceva deosebit“, a spus recunoscător actorul.


A jucat în Franţa


În anii’ 90, şase ani la rând, a avut, împreună cu colegii de atunci de la Teatrul „Victor Ion Popa“ din Bârlad mai multe deplasări în Franţa, unde a jucat în general piese pentru copii. A rămas impresionat de atmosfera de acolo şi spune că s-ar întoarce oricând pe scenele din ţara natală a lui Voltaire. „Publicul din Franţa este extraordinar, te face să te simţi cu adevărat actor“, explică Ghiorghe. De-a lungul carierei a interpretat roluri în toate tipurile de piese, de la comedii la tragedii.


Printre altele, a intrat în pielea unor personaje ca Rică Venturiano din „O noapte furtunoasă“ sau File din „Omul care aduce ploaia“. Sorin Ghiorghe spune că nu e uşor pentru un actor să treacă dintr-un personaj în altul şi că, pe fondul lipsei de experienţă, e posibil ca artistul să piardă contactul cu realitatea. „Mi s-a întâmplat de mai multe ori să nu pot ieşi din pielea unui personaj. E cumplit pentru un actor când se întâmplă asta“, a mai spus Sorin Ghiorghe.

întrebări şi răspunsuri
Care e diferenţa între publicul din Bârlad şi cel de pe alte scene?
Atmosfera într-un teatru este unică. E cam aceeaşi în fiecare oraş. Se întâmplă să ai noroc de un public foarte bun, primitor, cald, inteligent, nonconformist sau chiar obraznic. Am întâlnit toate aceste genuri de public.
Ce face un actor când nu e pe scenă?
Un actor când nu este pe scenă, in Bârlad, nu face nimic ieşit din comun. Pentru că sunt atât de puţine surse de a face altceva încât viaţa devine destul de banală. Mă întorc acasă, fac curăţenie, fac mâncare, mă plimb, stau la cozi, fac piaţa, ies cu prietenii la grătare.

ce-i place
Tot ceea ce înseamnă o provocare. Consideră că viaţa ar fi banală dacă nu ai avea întotdeauna un obiectiv de îndeplinit.

ce nu-i place
Prostia, nesimţirea, aroganţa, bădărănismul şi, mai presus de toate, persoanele ipocrite.

profil
născut. 20 octombrie 1967, Vaslui.
studii. Universitatea de Arte Teatrale şi Cinematografice din Bucureşti.
familie. Casătorit.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite