Metoda „Accidentul” funcţionează brici la „polul sărăciei”. Escrocii au făcut zeci de victime în ultimele săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele două săptămâni, la cel mult două zile, un bârlădean este înşelat prin metoda „Accidentul”. Sumele virate în contul escrocilor variază între 160 lei şi 6.000 de euro

De la începutul anului până în prezent, la nivelul judeţului Vaslui au fost înregistrate 54 de dosare penale în care poliţiştii fac cercetări pentru identificarea escrocilor prin metoda „Accidentul”.

Fenomenul a luat amploare în ultimele două săptămâni, când la cel mult două zile mai este păcălită o persoană. Escrocii şi-au găsit în Bârlad numeroase victime, în general bătrâni. Poliţiştii fac apel către populaţie să nu se lase atât de uşor păcălită şi, atunci când sunt sunaţi pentru a li se spune că fiul, fiica, ori nepotul a produs un accident de circulaţie cu victime, să verifice informaţia. „În momentul în care oamenii sunt apelaţi telefonic şi li se spune că un membru apropiat al familiei a produs un accident, trebuie să sune imediat la poliţie fără a-l atenţiona pe interlocutorul care le-a dat vestea şi le-a cerut banii. Poliţia are evidenţa accidentelor petrecute în orice loc din ţară şi pot confirma dacă informaţia este reală. Totodată, trebuie să sune fiul, fiica, nepotul pentru a verifica dacă informaţia este corectă”, a declarat, pentru „Adevărul”, comisarul Marinel Gîlcă (FOTO), adjunctul Poliţiei Bârlad.

marinel gilca

Cea mai recentă escrocherie reclamată la Poliţia Municipală Bârlad a fost înregistrată pe 29 iunie. Un bârlădean de 64 de ani a fost înşelat cu suma de 2.065 euro. Victima a fost sunată în jurul orei 10.00 dimineaţa de către un bărbat care, cu vocea sugrumată, i-a spus că este fiul lui. După o scurtă introducere a intrat pe fir „avocatul” presupusului fiu. Acesta i-a cerut suma de 5.000 de euro pe motiv că fiul a produs un accident de circulaţie cu vătămarea unei femei. Banii ar fi fost folositţi pentru a determina femeia să nu depună plângere la poliţie. Bârlădeanul s-a conformat întocmai şi a depus în contul indicat de escroci 2.000 de euro, urmând să facă rost de ceilalţi 3.000 de euro. Între timp a fost sunat din nou şi i s-a spus să le transmită codul de reîncărcare a unor cartele telefonice. Acesta a cumpărat 5 cartele în valoare de 65 de eruo şi le-a transmis codurile. În timp ce încerca să facă rost de ceilalţi 3.000 de euro a fost sunat chiar de fiul pentru salvarea căruia a căzut în capcana escrocilor. Culmea, cetăţeanul înşelat cunştea metoda „Accidentul”, fiind la curent cu modul de operarea al escrocilor. El le-a mărturisit poliţiştilor că infractorii sunt foarte convingători, inteligenţi, ştiu să se exprime.

Cu două zile înainte, pe 27 iunie, o femeie de 49 de ani, tot din Bârlad, a fost înşelată cu suma de 160 de lei, bani folosiţi pentru achiziţionarea unor cartele telefonice al căror cod de reîncărcare a fost transmis escrocilor. Femeia s-a lăsat păcălită după ce a fost sunată pe telefonul fix şi i s-a spus, la fel ca în cazul anterior, că fiul său a proidus un accident şi a rupt picioarele unei femei care circula regulamentar pe trecerea de pietoni.
Tot pe 27 iunie, un bârlădean a fost la un pas să fie escrocat. Pensionarul a fost minţit prin telefon precum că nepotul lui, din Galaţi, a fost implicat într-un accident şi i s-a cerut suma de 5.000 de euro. A scos din bancă economiile sale şi când se pregătea să-i vireze în contul infractorilor, a fost sunat, pur întâmplător, chior de nepot.

Pe 26 iunie, o bârlădeancă a fost ameninţată, la propriu, să dea bani dacă nu doreşte ca „fiul să mănânce puşcăria”. Femeia, de 36 de ani, a avut inspiraţia să sune la mama ei, unde ştia că se află şi fiul „implicat în accident” şi a descoperit  că urma să fie înşelată.

Cel mai mare prejudiciu înregistrat a fost în cazul unei femei de 67 ani, din municipiul Bârlad, care a fost a fost apelată pe telefonul fix de către persoane necunoscute, care s-au recomandat a fi fiul său şi respectiv avocatul acestuia. Potrivit persoanelor respective, fiul ei a provocat un accident de circulaţie în urma căruia o femeie a suferit vătămări corporale şi cu care a ajuns la o inţelegere: pentru a nu fi arestat, trebuie să-i dea acesteia suma de 5000 euro. Femeia înşelată a depus pe numele unei persoane necunoscute 4520 euro şi 4689 lei, prin intermediul unui serviciu de transfer bancar. Şi-a dat seama de faptul că a fost victima infracţiunii de înşelăciune în momentul în care fiul său a revenit la domiciliu, după care a sesizat poliţia”, a declarat Alina Tonica, responsabil mass-media al IPJ Vaslui.       

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite