Eliberarea celui mai important traficant de etnobotanice din judeţul Vaslui stârneşte disperarea părinţilor ai căror copii au fost consumatori de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANCHETĂ Eliberarea din închisoare a interlopului Marius Buga, judecat pentru trafic de etnobotanice, i-a adus la disperare pe zeci de părinţi ai căror copii, toţi elevi, se aprovizionau cu droguri sintetice de la reţeaua infractorului

O decizie a Judecătoriei Vaslui într-un dosar de trafic de etnobotanice i-a scandalizat pe părinţii a peste 50 de minori şi tineri din judeţ, toţi elevi, care se luptă cu dependenţa de etnobotanice. Liderul celei mai mari reţele de traficanţi, de la care cei 50 de consumatori, cel mai mic cu vârsta de 10 ani, se aprovizionau cu drogurile sintetice, a fost pus, recent, în libertate, sub control judiciar. Marius Buga a fost arestat la 1 februarie anul trecut alături de alte cinci persoane, printre care şi un preot din judeţul Constanta, fiind judecat pentru organizarea unui grup infracţional şi pentru trafic cu etnobotanice.

Acuzat că livra etnobotanicele traficanţilor din Vaslui, preotul Gabriel Bucica şi-a recunoscut faptele, solicitând să fie judecat în baza acordului de recunoaştere. Alături de el, alţi trei inculpaţi au ales procedura simplificată de judecată, beneficiind, astfel, de reducerea limitelor pedepsei cu o treime. 

image

Cea mai aspră pedeapsă i-a revenit preotului: patru ani de închisoare cu executare. Liderul grupării, Marius Buga a negat acuzaţiile, susţinând, atât în faţa procurorilor, cât şi a judecătorilor, că era un consumator înrăit, cele aproape 800 de pliculeţe de etnobotanice, descoperite de lucrătorii Serviciului de Combaterea Criminalităţii Organizate Vaslui la domiciliul său, fiind pentru consum propriu. Nemulţumirea părinţilor vine şi ca urmare a prevederilor noului Cod Penal, care aduce pedepse şi mai mici infracţiunilor pentru care este judecat Buga.

Părinte: „Alergam după dealeri pe stradă“

Unii dintre părinţii ai căror copii au devenit dependenţi de etnobotanice au mărturisit, pentru „Adevărul”, că au încercat să ducă singuri lupta cu traficanţii. „Alergam după dealeri pe stradă şi-i controlam în buzunare. I-am şi pocnit pe unii dintre ei. M-am bucurat când au fost arestaţi, însă sunt mâhnit când îi vâd acum pe stradă, când ştiu cât rău i-au făcut copilului meu”, spune Constantin, tatăl uneia dintre victimele din dosar. Alţi părinţi sunt, însă, şi mai vehemenţi. „Celor care îi protejează pe aceşti criminali şi-i lasă liberi le doresc să aibă parte măcar de o noapte cu copilul lor îndopat de aceste canalii, cu etnobotanice. Să-şi vadă odraslele delirând sau râzând isteric, aşa cum mi-am văzut eu fata, şi să nu poată face nimic decât să se roage la Dumnezeu ca cineva să facă dreptate”, a declarat Camelia, mama unei minore căreia „locotenenţii” lui Buga îi vindeau etnobotanicele chiar la şcoală.

„Îmi tremura tot corpul“

Mulţi dintre tinerii audiaţi în dosar au oferit mărturii cutremurătoare. „Totul a început din curiozitate. Se fuma în cluburi, se fuma la şcoală. După care a început coşmarul. Aveam halucinaţii şi ajunsesem să cumpăr aproape zilnic câte un pliculeţ cu etnobotanice”, îşi începe mărturia Daniel, unul dintre foştii consumatori care se aproviziona de la Buga. Tânărul mai spune că, atunci când fuma, avea „o stare de nepăsare”.

„Când nu fumam, nu eram în stare de nimic, nu aveam chef de viaţă, eram deprimat, îmi tremura tot corpul şi mă gândeam doar cum să fac rost de bani pentru a cumpăra etnobotanie”, a mai spus tânărul. Daniel mai susţine că pe băieţii care îi vindeau „iarbă” îi ştia toată lumea, „ştiau că sunt oamenii lui Buga sau ai lui Gache (n.r. – un alt traficant de etnobotanice din municipiul Vaslui, trimis la rândul său în judecată).

O fată de 14 ani, elevă în clasa a VIII-a la o şcoală din municipiul Vaslui, a povestit, la rândul ei, cum a ajuns să fumeze etnobotanice. „Veneau la şcoală cu pliculeţe cu etnobotanice şi ne întrebau dacă nu vrem să fumăm, pentru că o să trăim senzaţii tari. Pliculeţul era zece lei, dar îl luam şi mai ieftin, 7 lei - 8 lei, în funcţie de câţi bani aveam. De obicei, cei care le vindeau stăteau la intrarea în şcoală, dar uneori în pauze intrau şi pe holuri. Am tras prima dată trei-patru fumuri, iar în următoarele minute am ameţit, după care am simţit că îmi cad pleoapele, am început să râd mult şi fără motiv, la fel şi prietena mea”, a declarat Elena, la rândul său, martoră în dosarul traficantului Buga.

 Traficanţii au racolat sute de elevi

Potrivit procurorilor, consumul de etnobotanice în municipiul Vaslui, în perioada în care acţiona gruparea Buga, a atins cele mai ridicate cote, din toate timpurile. Cei mai mulţi consumatori au fost identificaţi la Liceul „Ştefan Procopiu”, cea mai mare unitate de învăţământ din municipiul Vaslui, unde studiau peste o mie de copii. Elevii audiaţi de procurori au declarat că jumătate dintre colegii lor au consumat cel puţin o dată etnobotanice, însă cei mai mulţi deveniseră dependenţi de drogurile sintetice. În telefonul lui Marius Buga, procurorii au descoperit peste 300 de contacte, cele mai multe aparţinând elevilor. Arestarea lui Buga, din 2013, a coincis cu o scădere considerabilă a numărului de consumatori transportaţi în sevraj la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. Nu mai puţin de 15 tineri au fost internaţi în Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, înaintea arestării traficanţilor din clanul Buga.

 Vânzările online, greu de monitorizat

image

Despre piaţa drogurilor uşoare, procurorii vasluieni avertizează că vânzările acestora pe internet au un impact foarte mare asupra răspândirii şi monitorizării acestor substanţe. „Din comunicările Centrului European de Monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri de la Lisabona rezultă că sunt supuse controlului şi alte plante cu substanţe psihoactive, care nu se regăsesc în convenţiile internaţionale şi nici nu erau precizate în legislaţia noastră. Lacunele legislative, remediate în Parlamentul României, le permiteau traficanţilor să transfere substanţele din statele în care sunt deja interzise pe teritoriul ţării noastre”, a precizat procuroarea Mihaela Iosipescu (foto), şefa Biroului Teritorial Vaslui al DIICOT.

Pe aceeaşi temă:

Dezvăluiri incendiare despre Clanul Buga: o tânără de 18 ani, martor în dosar, a povestit cum acţiona gruparea din Vaslui, considerată una dintre cele mai puternice reţele de trafic de droguri

Preotul traficant din Contanţa, condamnat la 4 ani de închisoare

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite