Ce au decis judecătorii în cazul fostului primar de Bârlad, acuzat de abuz în serviciu. Edilul judecat după ce a refuzat autorizarea unui miting antişist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Bârlad a pronunţat luni, 9 iulie, sentinţa în dosarul în care fostul primar al Bârladului, Constantin Constantinescu, a fost judecat sub acuzaţia de abuz în serviciu.

După aproape trei ani de procese, magistraţii Judecătoriei Bârlad au dispus achitarea fostului primar, Constantin Constantinescu, pe motiv că fapta imputată acestuia nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. 

Apreciind că fapta reţinută în sarcina lui Constantinescu nu reprezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, judecătorii au dispus sancţionarea lui Constantinescu cu o amendă administrativă în cuantum de 1.000 de lei. 

Sentinţa pronunţată de judecătoria Bârlad nu este definitivă, atât inculpatul cât şi procurorii, respectiv partea vătămată (Asociaţia ”România fără ei”) au la dispozţie zece zile pentru a o contesta.

Fostul primar al Bârladului a ajuns inculpat în acest dosar, după ce în 2013 a refuzat autorizarea unui miting împotriva gazelor de şist. 

“Fapta inculpatului Constantin Constantinescu, care, în calitate de primar al municipiului Bârlad, cu ştiinţă, a aplicat în mod eronat dispozitiile art. 5, al. 2 din Legea 60/1991 si a emis aviz negativ de organizare a unei manifestări publice la data de 4 aprilie 2013, solicitată de partea vătămată Asociaţia “România Fără Ei”, si prin aceasta a cauzat o vătămare prin încălcarea drepturilor fundamentale de liberă întrunire şi liberă exprimare garantate de Constituţia României, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor”, au precizat procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a fostului edil.

Lui Constantin Constantinescu i s-a reproşat faptul că a refuzat avizarea mitingului, deşi Poliţia şi Jandarmeria au dat aviz favorabil. În faţa anchetatorilor, fostul edil a invocat că un eventual miting ar fi perturbat lucrările de reparaţii la infrastructura rutieră din oraş şi liniştea bolnavilor internaţi la Spitalul ”Elena Beldiman” din municipiu.

Cum a pierdut Constantinescu fotoliul de primar

Titi Constantinescu a demisionat din funcţia de primar, în februarie 2015, la câteva zile după ce a semnat un acord de vinovăţie cu procurorii de la Curtea de Apel Iaşi, procedură solicitată chiar de el. Fostul primar a fost pus sub acuzaţia de conflict de interese, pe motiv că acorda lucrări finanţate de municipalitate societăţii ce aparţine concubinei sale.

Procurorii ieşeni au precizat că prin semnarea contractelor, ediul Constantinescu avea foloase materiale: “Inculpatul a efectuat astfel acte prin care se produce un folos material pentru cele două societăţi comerciale cu care s-a aflat anterior în relaţii comereciale şi din partea cărora a beneficiat de foloase materiale prin intermediul SC CONSTRUCŢII CONSULT SRL, societate la care a fost asociat şi administrator din data de 25.06.1991 (data inscrierii societăţii in RC) până la data de 05.08.2004 şi ulterior doar asociat unic şi apoi majoritar până la cesionarea părtilor sociale catre concubina sa, numita Negru Cristina”

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite