Vaslui: Obligaţi să dea bani pe analizele gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasluienii se înscriu pe liste de aşteptare pentru a-şi face analize gratuite
Vasluienii se înscriu pe liste de aşteptare pentru a-şi face analize gratuite

Laboratoarele au primit câte 1.000 de lei pentru două luni, iar fondurile s-au epuizat deja în primele două zile din noiembrie.

În lipsa banilor de la CJAS, analizele vor fi plătite de către solicitanţi, chiar dacă este vorba de urgenţe. „Pentru lunile noiembrie şi decembrie putem oferi doar 10 consultaţii deoarece nu am primit decât aproximativ 1.000 de lei de la CJAS. Din păcate, asta înseamnă că restul pacienţilor vor trebui să suporte din propriile buzunare consultaţiile“, a spus reprezentantul unei clinici medicale din Vaslui.

Liste de aşteptare la medic

Pacienţii sunt disperaţi că sunt puşi la cheltuieli suplimentare. „Am venit să îmi fac o ecografie la ficat. Am trimitere de la medic şi, cu toate astea, mi s-a spus că trebuie să plătesc“, a spus Gabriela Popa, educatoare. Toate cele 14 clinici medicale aflate în contract cu CJAS Vaslui au deja liste de aşteptare întocmite de lunile trecute, ceea ce înseamnă că puţini vasluieni vor avea norocul să beneficieze de analize gratuite.

„Majoritatea pacienţilor care ajung la noi vin pe bază de trimitere. Cei care vin fără trimitere preferă să-şi facă doar analizele mai ieftine, chiar dacă starea lor de sănătate îi obligă la expertize amănunţite. Deja avem 160 de persoane care s-au programat pentru următoarea săptămână, însa nu ştim cum ne vom descurca în condiţiile în care nu sunt bani“, a spus  Teodora Perju, şefa clinicii „Dorimed“ din Bârlad.

Speranţe la rectificare

Potrivit conducerii CJAS, în prezent, fondurile alocate ajung doar pentru câteva urgenţe şi numai o suplimentare de fonduri ar putea salva situaţia. „Noi sperăm ca zilele acestea să ne fie alocaţi bani în plus, aşa cum s-a întâmplat la fiecare sfârşit de an. Ne-ar mai trebui aproximativ 200.000 de lei ca să putem acoperi contractele încheiate cu cele 14 laboratoare“, a precizat Mihaela Chitariu, directorul adjunct al CJAS Vaslui. Până la remedierea situaţiei, la clinici se fac liste de aşteptare pentru persoanele care nu reprezintă urgenţe.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite