Vaslui: 200 de minori recazaţi în căminele statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrele din subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială au devenit neîncăpătoare, iar micuţii dorm şi câte doi în pat. Sute de asistenţi maternali au renunţat la slujbe şi la copiii pe care i-au crescut ani de-a rândul pentru că nu şi-au mai primit salariile de patru luni.

Sute de micuţi s-au reîntors în centrele de plasament ale Direcţiei de Asistenţă Socială Vaslui în ultimele trei luni.

„Ne-au fost aduşi peste 200 de copii din nou în centre. Nici nu mai ştim cum să rotim personalul ca să putem face faţă numărului atât de mare, mai ales că şi angajaţii din centre părăsesc sistemul“, a spus Ionel Ştefănică Armeanu, directorul DGASPC Vaslui. Practic, din cei 1.700 de micuţi aflaţi în plasament aproape 11% s-au reîntors în centrele sociale.

„Dorm câte doi în pat“

Potrivit acestuia, centrele sociale sunt la această dată supraaglomerate, unele dintre ele funcţionând la o capacitate de peste 140%.

„Cea mai mare problemă este lipsa spaţiului. Nu avem ce face şi mai dorm şi câte doi în pat. Mai mult, există şi un deficit de personal, după ce unii salariaţi au ales să plece la muncă în străinătate. Am ajuns să ne petrecem mai mult timp în centru decât la casele noastre“, s-a plâns Mihaela Stângaciu, şefa unui centru din Vaslui. Cei peste 1.200 de asistenţi maternali din judeţ se plâng că nu şi-au primit salariile de patru luni.

Mai mult, banii care li se cuveneau pentru alocaţiile de hrană nu i-au mai văzut de anul trecut. Şefii CJ Vaslui, instituţie care ar fi trebuit să aloce fondurile necesare pentru aceste plăţi, susţin că nu dispun de bani pentru acest capitol bugetar.

„Nu pot să spun acum o dată până la care vom rezolva această problemă. Nu ştiu când vor fi plătite salariile la zi. Nu avem niciun leu în conturi“, a declarat Vasile Mihalachi, preşedintele CJ.

Ameninţări cu grevă

Reprezentanţii sindicatului au trimis nenumărate memorii la instituţiile judeţene şi cele centrale, dar n-au primit niciun răspuns concret. Asistenţii sociali ameninţă că vor intra în grevă generală dacă nici pentru luna noiembrie nu li se vor plăti drepturile salariale.

„Am început să strângem semnături pentru a respecta temeiul legal al unei greve generale. Mai grav este că oamenii sunt atât de disperaţi încât nici noi nu-i mai putem ţine sub control. Au ameninţat că vor face proteste spontane“, a declarat Gică Creţu, liderul sindicatului Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite