Turnu Severin: FOTO VIDEO/ Are 100 de ani şi o pensie de „gunoier”/ Colonelul în rezervă Titu Stoicheci ne dă reţeta longevităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ataşat dintotdeauna de Jandarmerie, colonelul în rezervă Titu Stoicheci a ieşit la pensie în 1971. Avea peste 38 de ani de muncă în spatele catedrei şi trecuse prin ambele războaie mondiale.

Originar din comuna mehedinţeană Husnicioara, Titu Stoicheci s-a născut pe 9 ianuarie 1911. Se trage dintr-o familie simplă, de la ţară, dar cu toate astea a răzbit, de unul singur, în viaţă, trecând prin toate greutăţile cu fruntea sus.

A cunoscut viaţa în timpul monarhiei, în comunism, dar şi în democraţie. A trecut prin două răboaie mondiale, dar şi peste două crize economice majore.

VEZI AICI GALERIE FOTO 

După Şcoala Normală de Învăţători din turnu Severin, a urmat Şcoala Militară de ofiţeri infanterie de la Ploieşti, pe care a absolvit-o în luna ianuarie a anului 1933, iar în 1936 a fost avansat la gradul de sublocotenent.

38 de ani a lucrat la şcoala din Zegaia şi a educat generaţii întregi de copii. În 1939, a fost concentrat în cadrul Legiunii de Jandarmi Dolj, iar în `41 a fost trimis pe frontul de la Odessa. 

Şi-a lăsat acasă soţia şi cele două fiice, de 3 şi respectiv 5 ani, cu sufletul trist, dar conştient că trebuie să îndeplinească o misiune. "Să ştiţi că am avut un moral ridicat.

Nu plânge- i-am spus ei- că n-am să mor pe front. A murit tată-tu şi a murit şi tata. Am plătit contribuţia cred.

Să nu mă aştepţi acasă mai devreme de doi ani şi să ştii că pierdem războiul”, povesteşte bătrânul.

image

Propus pentru gradul de general în rezervă
La Stalingrad, a fost cea mai grea încleştare din cel de-al doilea război mondial, dar a mers mereu înainte, fără să uite vreo clipă de soldaţii pe care îi avea în subordine sau de tancurile care sfârtecau trupuri.

A supravieţuit 25 de luni pe frontul rusesc, întrebându-se de ce lucrurile bune trebuie mereu plătite cu gloanţe şi sânge.

În 1942, s-a înapoiat din război cu 19 soldaţi din cei 44 cu care plecase, iar în luna martie a anului 1943 avea să fie avansat la gradul de locotenent şi lăsat la vatră.

Luna septembrie l-a găsit concentrat în cadrul Legiunii de Jandarmi Gorj, având diferite etape de concentrare şi desconcentrare până în octombrie 1947, când a fost avansat pentru rezultate excepţionale la gradul de căpitan şi trecut în rezervă.

În perioada următoare şi-a continuat profesia de bază aceea de învăţător, la Şcoala din Zegaia- Mehedinţi, unde a fost director până în `71 când s-a pensionat.  

“N-am fost membru de partid niciodată, că dacă făceam politică în trecut, oasele mele erau acuma la Poarta Albă”, spune bătrânul.


În 1991, a fost avansat la gradul de maior, iar în iulie 1995 a fost avansat la gradul de locotenent colonel. Cu ocazia Zilei Jandarmeriei, în anul 2008, veteranul de război a fost avansat la gradul de colonel în rezervă.

Jandarmeria Mehedinţi face acum demersurile necesare pentru ca bătrânul să primească gradul de general în rezervă, în luna aprilie.

 „Mi-au furat în mod tălhăresc 13 ani”
Titu Stoicheci a ieşit la pensie în 1971, având o vechime de 38 ani şi 5 luni în muncă. Este dezamăgit de faptul că statul l-a privat, în ultimii ani, de 13 ani de cotizaţie, considerând că are acum o pensie de „gunoier”.

„Să admită că eu n-am plătit cotizaţia la Casa Pensiilor?! E posibil? Nu s-au gândit ei: Domne`, statele de plată ale ăstuia nu au trecut în contabilitatea învăţământului?!

Mi-au furat în mod tălhăresc 13 ani. Şase ani, cel puţin, i-am făcut în Jandarmerie, din care doi pe front. N-am putut să mă duc acolo, că sunt bolnav, sufăr de pe urma războiului. Am o pensie de gunoier: 1000 lei”, spune Titu Stoicheci.  

A iubit toată viața cărțile, iar până acum vreo doi, trei  ani își ținea activ mecanismul gândirii prin excerciții de matematică.

“Făceam în fiecare zi probleme la matematică. Nu vroiam să rămân în urmă, așa că mă antrenam.

Până la un moment dat când mi-am dat seama că încurc cifra 3 cu 8, și nu-mi mai ieșeau problemele”, ne spune zâmbind bătrânul.   

image

Inteligenţa, lucrul cel mai de preţ al omului
Tot el ne spune care este cea mai mare avere a omului: “Nu sunt apartamentele, maşinile sau pogoane de pământ. Astea sunt nimicuri. Decât să ai cap.

N-ai cap, n-ai făcut nimic. Capul te conduce la tot. Să ai inteligenţă. Şi ea are mai multe elemente: gândirea, judecata, concluzia.

Memoria un face parte din inteligenţă. Ea e magazinul inteligenţei”.



La începutului acestei luni, colonelul (r) Titu Stoicheci a împlinit un secol de viaţă, motiv pentru care a fost sărbătorit de copii, nepoţi, rude,  prieteni, dar şi de jandarmii mehedințeni. Pentru întreaga activitate desfăşurată de omul de arme, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mehedinţi, col. dr. Vasile Erceanu, i-a oferit o diplomă de onoare şi o plachetă omagială, alături de un buchet de flori şi de o icoană de suflet.

"Dintre cei apropiaţi, ca rude şi nepoţi iubitori, mă număr şi eu. Îmi pare rău că nu am putut participa la eveniment, pentru că am avut probleme de sănătate. Aş fi vrut să fi fost acolo, doar este fratele mamei mele", ne-a spus Constantin Munteanu, nepotul bătrânului.

La eveniment, colonelul Stoicheci şi-a salutat invitaţii ca un adevarat jandarm, purtând uniforma militară oferită cadou la sărbătorirea Zilei Jandarmeriei Române. (FOTO jos, alături de inspectorul şef al IJJ Mehedinţi, col. dr. Vasile Erceanu)

image

Aniversarea unui secol de viată a fost un motiv de bucurie pentru bravul jandarm care a mulțumit invitaţilor pentru onoarea cu care a fost sărbătorit şi le-a împărtăşit secretul longevităţii sale: o viaţă echilibrată şi cumpătată, dragostea pentru cei din jur, pentru cărţi, pentru tot ce este frumos şi bun. 

“Am fost un om ordonat în viaţa mea. Am mâncat tot ce se poate mânca, dar fără abuz. Am exclus însă cu desăvârşire alcoolul, tutunul şi cafeaua.

Eu n-am băut niciodată alcool şi nici cafea. Un am pierdut niciodată, în viaţa mea, nici când eran tânăr, nici acum, nopţi la vreun chef sau petreceri de noapte. Eu, întotdeauna, noaptea am rezervat-o pentru odihnă”, a conchis veteranul de război.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite