Severinenii se pot răcori în cele opt puncte de prim-ajutor din municipiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii recomandă populaţiei să asculte sfaturile pentru a evita efectele caniculei
Medicii recomandă populaţiei să asculte sfaturile pentru a evita efectele caniculei

Mâine se anunţă cea mai călduroasă zi din acest an, astfel că pentru a preveni incidentele în această perioadă cu temperaturi ridicate, Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor de familie pentru a evita efectele nocive ale caniculei.

Aceste recomandări sunt pentru întreaga populaţie, dar se referă mai ales la persoanele cu risc crescut cum ar fi vârstnicii, copiii, bolnavii cu afecţiuni cronice, în special cardio-vasculare şi respiratorii şi femeile gravide.

„Recomandăm să se evite, pe cât posibil, mersul pe stradă, dar şi expunerea prelungită la soare (plajă) între orele 11°° şi 18°°. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare în acest interval de timp, este important să folosim o ţinută adecvată pentru protecţie: umbreluţe, ochelari de soare, pălării de soare, haine lejere şi ample confecţionate din fibre naturale (bumbac, in, cânepă), deschise la culoare”, spune medicul Cristiana Chiriloiu de la Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi.

Primăria Turnu Severin a deschis marţi opt puncte de prim ajutor unde persoanele afectate de caniculă se vor putea retrage să se răcorească, să-şi vină în fire şi să îşi potolească setea.

Măsura a fost luată după ce ANM a anunţat că temperaturile maxime vor fi între 35 şi 37 de grade Celsius, iar disconfortul termic va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Ele vor fi deschise până la expirarea avertizării meteorologice de temperaturi excesive şi disconfort termic.

Insolaţiile şi lipotimiile (stările de leşin) sunt mai frecvente când mercurul termometrelor urcă mult peste 30 de grade, iar paza bună trece primejdia rea.

Medicii spun că în perioadele de caniculă este recomandat să consumăm zilnic în medie între 2 – 4 litri de lichide), nu prea reci (întrucât astfel se vor elimina înainte de hidratarea organismului), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Se recomandă consumul de ceaiuri din plante (izmă, urzic, soc, muşeţel, sunătoare), călduţe sau la temperatura camerei, uşor îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali.

Este interzis consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai negru, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Se recomandă consumul zilnic de cât mai multe  fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, dar şi săruri minerale şi vitamine. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Alimentaţia trebuie să fie cât mai variată, dar produsele consumate să aibă o valoare calorică mică (evitarea grăsimilor şi a dulciurilor concentrate).

Activităţile sportive trebuie practicate dimineaţa sau seara, crescând astfel rezistenţa organismului la caniculă de peste zi.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite