„Să căutăm pokemoni culturali“. Cum încearcă doi oameni de cultură să atragă tinerii într-un club al artelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Să căutăm pokemoni culturali”, este un îndemn care ar putea atrage tinerii din Drobeta Turnu Severin într-un club al artelor, conceput de doi oameni de cultură.

Daciela Mâţu şi Valentin Vasilescu au pus bazele unui proiect inedit în oraşul de la Dunăre, prin care doresc să atragă tânara generaţie spre actul de cultură, să pună tinerii în dialog direct cu generaţia matură.

Nu e uşor să-i determini pe tineri să plece din faţa calculatorului, nu e uşor să le atragi atenţia şi să-i faci să lase pentru o vreme telefoanele mobile, dar nu este imposibil. Cei doi oameni de cultură severineni au plecat la drum cu mult entuziasm şi cred că totul este posibil dacă reuşeşti să ajungi la sufletul tinerilor printr-un  dialog deschis.

„Tânăra generaţie are o acută nevoie de a interacţiona nu numai prin device-urile puse la dispoziţia lor de tehnologiile de vârf, ci şi de o interacţiune directă, în aşa fel încât să se cunoască mai bine şi să aibă şi alte moduri de interacţiune şi dialog: directe”, spune Daciela Mâţu. 

În aceste timpuri, singurele pasiuni ale multora dintre tineri sunt telefoanele, însă există şi tineri pasionaţi de pictură, de muzică, de istorie.

„Spre aceşti tineri ne îndreptăm noi atenţia în proiectul pe care-l propunem, iar oamenii care au trecut de vârsta a treia şi pentru care generaţia tânără a devenit de neînţeles, să-şi regăsească pasiunea de a dialoga fructuos cu nepoţii şi strănepoţii lor”, mai spune Daciela Mâţu.

Ideea de bază este voluntariatul

Şi pentru că vorbim de un proiect „Open Mind”, evident că nu există reguli bătute în cuie, nu există restricţii, spun iniţiatorii proiectului: „Nimeni nu va fi obligat să facă ceva anume; cei care vor veni la club se vor integra din propria iniţiativă şi vor achiesa la modul nostru liber de a fi liber, de a improviza, însă cu multă pregătire şi evident cu bucurie. Ideea de bază este voluntariatul”

“Vom dezvolta tot felul de arte. Există o artă a mersului pe munţi, o artă a descoperirii, sunt felul de lucruri pe care putem să le descoperim. Mai există şi altceva pe lumea asta decât telefoanele, tabletele ş.a. Mai există viaţă, cărţi, instrumente şi tot felul de alte lucruri. Acum dacă ei vor vrea neapărat să folosească în exclusivitate telefoanele, măcar să găsească nişte pokemoni culturali. E plin oraşul de ei, peste tot în oraş sunt tot felul de străzi cu nume importante, oraşul nostru musteşte de istorie”.

La începutul acestei săptămâni, Clubul Artelor şi-a deschis porţile în prezenţa multor severineni iubitori de artă şi cultură.

„Este un lucru extraordinar şi voi participa cu toată dragostea la ceea ce se va iniţia aici în toate sensurile în care voi putea să dau un ajutor, în materie de istorie sau de altă natură, voi încerca să redeştept interesul pentru istoria locală, pentru istoria naţională, în aşa fel încât să facem din club, din Palatul de Cultură Teodor Costescu o instituţie vie  de care să ne bucurăm în permanenţă”, a spus dr. Tudor Răţoi, directorul Arhivelor Naţionale Mehedinţi.

Panglica inaugurală a Clubului Artelor s-a tăiat în prezenţa primarului şi a celor doi viceprimari de la Turnu Severin.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite