Protest extrem la Combinatul de Apă Grea. Un angajat este în greva foamei de 11 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astăzi, 904 angajaţi de pe platforma Combinatului de Apă Grea (Romag Prod) de la Halânga, care urmează să fie disponibilizaţi începând cu data de 1 octombrie, nu mai vin la muncă fiind în perioada de preaviz. Un dispecer este în greva foamei pentru că angajaţii de aici au de recuperat câteva salarii restante.

Un angajat de la Combinatul de Apă Grea de la Halânga, Mihaela Cozma, este în greva foamei din data de 5 septembrie în semn de protest faţă de faptul că nu şi-a primit drepturile salariale cuvenite din luna mai.

Şi ea se află pe lista de disponibilizări alături de alţi 903 angajaţi de aici, dar este hotărâtă să rămână în greva foamei până când îşi va primii drepturile salariale restante. Mihaela Cozma a mai fost în greva foamei timp de patru zile.

„Seara, pe 1 septembrie, am renunţat pentru că a venit domnul Viorel Marian (n.r. administratorul special al RAAN) şi mi-a spus că marţi, pe 2 septembrie, se va aproba hotărârea de Guvern privind achiziţionarea apei grele, dar nu a fost aşa şi atunci pe 5 septembrie am intrat din nou în greva foamei. Pe 9 septembrie a fost şedinţa de guvern, s-auaprobat banii, dar demersurile pentru a ajunge la noi banii durează între 7 şi 10 zile”, spune Mihaela Cozma.

Mihaela Cozma are 53 de ani şi este dispecer de producţie la Combinatul de Apă Grea din data de 1 octombrie 1987. La fel ca şi colegii ei nu a mai primit salariul din luna mai. Starea sa de sănătate este supravegheată atât de medicii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Mehedinţi, cât şi de personalul medical al combinatului.

De miercuri, 904 angajaţi ai uzinei de apă grea sunt în perioada de preaviz şi conform legii au 10 zile libere timp în care nu mai sunt obligaţi să vină la locul de muncă. Oamenii vor intra în şomaj începînd cu data de 1 octombrie şi în mod firesc ar trebui să fie cu drepturile salariale la zi. Situaţia nu stă deloc în felul acesta, angajaţii nemaiprimindu-şi drepturile salariale din luna mai.

Fabrica de apă grea de la Halânga, una din cele mai importante unităţi economice din Mehedinţi, sucursală a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin, şi-a oprit activitatea şi acum este într-un proces de închidere şi conservare a tuturor instalaţiilor din fabrică. Începând cu data 1 octombrie 1520 de salariaţi pleacă acasă şi mai rămân pe platformă 150 de angajaţi la Combinatul de Apă Grea şi 520 la Termocentrală. Cei 150 de angajaţi de la fabrica de apă grea vor avea grijă de instalaţii, dar vor supraveghea şi cele două zone importante de pe platformă, instalaţia de distilare şi depozitul de apă grea.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite