Prefectul de Mehedinţi îşi argumentează deciziile prin „inovaţii” în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea FOTO Corina Macavei
Prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea FOTO Corina Macavei

Consilierul local Andrei Stănişoară a câştigat pe fond procesul deschis în instanţă, după ce prefectul Nicolae Drăghiea a emis ordinul de încetare de drept a mandatului său de consilier local pe motiv de incompatibilitate. Argumentele prefectului au fost considerate de magistraţii Tribunalului Mehedinţi drept „inovaţii”.

Ordinul a fost semnat de Nicolae Drăghiea la puţin timp după alegerile locale din 2012, prefectul argumentând atunci că Andrei Stănişoară este în incompatibilitate întrucât mama sa, Codruţa Mirela Stănişoară, în calitate de acţionar unic al SC Terra Sat Severin SRL, avea în derulare un contract de asociere prin participaţiune cu Primăria Drobeta Turnu Severin. Tribunalul Mehedinţi a considerat drept „inovaţie” argumentarea prefectului, în condiţiile în care contractul fusese semnat cu doi ani înainte ca Andrei Stănişoară să fie ales consilier local al municipiului Drobeta Turnu Severin. După sentinţa Tribunalului Mehedinţi, prefectul a făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, instanţa respingând printr-o decizie irevocabilă recursul în data de 14.11.2013. 

În data de 20.08.2013, după alegerile locale din iunie 2012, prefectul judeţului Mehedinţi a emis ordinul numărul 291, privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier a consilierului local Andrei Stănişoară. Prefectul spunea atunci că SC Terra Sat Severin SRL a încheiat un contract de prestări servicii de asociere în participaţiune cu Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin, iar Codruţa Mirela Stănişoară, rudă de gradul I a alesului local Stănişoară Andrei este asociat unic al SC Terra Sat Severin SRL. „Dânsul spunea că prin faptul că eu sunt băiatul mamei mele, chipurile, a constatat o incompatibilitate a mea şi m-a suspendat din Consiliul Local. Eu am dat o singură declaraţie şi anume: Am încredere în justiţie pentru că justiţia pentru mine este singura instituţie în România care astăzi mai are putere de a face dreptate”, a declarat luni Andrei Stănişoară, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ordinul de încetare a mandatului de consilier, ilegal

Ordinul de încetare a mandatului de consilier local al lui Andrei Stănişoară nu a fost vizat însă de Serviciului Juridic din Prefectură şi nu a avut ataşat nici raportul întocmit de către secretarul Primăriei Drobeta Turnu Severin, absolut necesar pentru constatarea incompatibilităţii. Acestea au fost motivele pentru care Andrei Stănişoară a deschis două acţiuni în instanţă cerând pe de o parte suspendarea ordinului, iar de partea cealaltă,  anularea ordinului.  O lună mai târziu, în data de 24 septembrie 2012, Andrei Stănişoară  a câştigat suspendarea ordinului după ce s-a constatat că actele întocmite de prefectul de Mehedinţi nu erau legale. S-a întors atunci în Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin. A urmat procesul pe fond, brăzdat de şicanări, cereri de strămutare şi alte argumente respinse de instanţe.
„Primăria a făcut  cerere de intervenţie în nume propriu adică să vină ea cu avocaţii în sprijinul prefectului. Prefectul a făcut o cerere de strămutare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spunând că am tot felul de legături în Craiova, în tot sistemul, ceva incredibil. Instanţa a respins cererea prefectului şi a Primăriei”, a declarat luni, Andrei Stănişoară.
În Hotarârea Curţii de Apel Craiova numărul 16697/2013 din 14.11.2013, irevocabilă,  se arată că instanţa respinge recursul formulat şi menţine hotărârea atacată. Hotărârea atacată a fost cea a Tribunalului Mehedinţi care îi dă câştig de cauză lui Andrei Stănişoară în faţa prefectului Nicolae Drăghiea.

Neregulile prefectului, constatate de instanţă

În motivarea deciziei Tribunalului Mehedinţi, judecătorii au explicat de ce consilierul Andrei Stănişoară nu se află în incompatibilitate. “Interdicţia pentru consilierul local şi a rudelor sale de gradul I de a încheia contracte în condiţiile art.90, alin.1 şi 2 din Legea nr.161/2003, se referă numai la perioada mandatului în care ocupa funcţia publică. (...) În aceste condiţii nu poate înceta de drept mandatul contestatorului care, în anul încheierii contractului (n.r. 2010), nu exista, mandatul de consilier local a fost obţinut în urma alegerilor locale din iunie 2012”, se arată în motivarea Tribunalului Mehedinţi. De asemenea, instanţa consemnează, în motivarea deciziei, ca fiind o “inovaţie” argumentul adus de prefectul de Mehedinţi şi anume că, la data la care Andrei Stănişoară a devenit consilier local, contractul dintre SC Terra Sat Severin SRL cu Primăria Drobeta Turnu Severin era în derulare. “Această menţiune din preambulul ordinului reprezintă o “inovaţie”, o adăugare la lege”, se mai arată în document. În finalul motivaţiei instanţei de judecată se mai arată că “reclamantul (n.r. Andrei Stănişoară) nu se află în conflict de interese, întrucât nu deţinea o funcţie publică care să atragă incompatibilitatea, potrivit Legii nr. 161/2003, nu a participat la luarea unei decizii în care a avut un interes pentru sine, pentru soţia sa sau rudele de gradul I şi nu există alte motive care să împiedice respectarea principiilor privind imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia legii în exercitarea mandatului de consilier local.”

Andrei Stănişoară a mai spus că va depune plângere penală împotriva prefectului pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite