“Pe drumul lui Tudor Vladimirescu”, o sărbătoare cu tradiţie la Cerneţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mare sărbătoare duminică, 18 iunie, la Cerneţi, satul de pe malul Topolniţei, care odinioară a fost capitală de judeţ, unde are loc sărbătoarea închinată memoriei revoluţionarului de la 1821, Tudor Vladimirescu.

În fiecare an, la începutul lunii iunie, în satul Cerneţi, se organizează sărbătoarea închinată memoriei revoluţionarului de la 1821, “Pe drumul lui Tudor Vladimirescu”, prin care se venerează personalitatea marelui erou naţional şi a pandurilor acestuia. Evenimentele sunt organizate de Primăria comunei Şimian. Cum duminica trecută, la Şimian au avut loc alegeri, evenimentul a fost programat pentru această duminică.

Manifestările au debutat  la monumentul ridicat în cinstea lui Tudor Vladimirescu, comandantul pandurilor din Oltenia, chiar la intrare în Cerneţi. Au fost depuse coroane de flori, iar elevii şcolii din Cerneţi au susţinut un frumos program artistic.

Sărbătoarea are loc de peste 40 de ani, locuitorii din Cerneţi păstrând tradiţia cu sfinţenie.

Spre seară, mai mulţi tineri îmbrăcaţi în panduri sub conducerea directă a lui “Tudor Vladimirescu” vor traversa călare satul până la Cula lui Tudor, spre admiraţia tuturor localnicilor, dar şi a severinenilor care vin special să participe la acest eveniment.

Tudor Vladimirescu a avut mai multe proprietăţi în Cerneţi, printre care o casă cu prăvălie, o moară, casa-culă cu vie şi livadă, pe deal, deasupra satului. Ultima oară când Tudor Vladimirescu a trecut pe la locuinţa sa din Cerneţi a fost pe 29 ianuarie 1821. Peste numai trei luni, la 26 aprilie 1821, comandantul pandurilor a fost asasinat de Eteria grecească şi aruncat într-o fântână în satul Goleşti, aproape de Târgovişte. Nu se ştie ce s-a întâmplat cu moara şi casa din târg, dar, pe locul acestora, Societatea Institutorilor din Romănia a ridicat în 1914 un monument închinat lui Tudor Vladimirescu ce există şi astăzi.

De altfel, şi casa-culă de pe deal dăinuie şi astăzi, clădirea adăpostind Muzeul Memorial Tudor Vladimirescu. Existenţa acestor date sunt confirmate de diata – testament a lui Tudor Vladimirescu în 1812, pe când intenţiona să plece în Rusia.

Neştiind dacă se va mai intoarce de acolo şi-a pomenit întreaga avere, despre culă scriind că este aşezată pe deal, peste drum de casa polcovnicului Istrate Sălişteanu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite