Marian Boţilă, vizat de percheziţiile poliţiei, este martor cheie în dosarul baronului Adrian Duicu şi ar putea conduce Primăria Orşova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Boţilă, secretarul Primăriei Orşova, la domiciliul căruia poliţia din Mehedinţi a efectuat miercuri dimineaţă o percheziţie, este unul din martorii importanţi din dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie baronul PSD de Mehedinţi, Adrian Duicu.

După ce fiul său, Eduard Boţilă, s-a trezit la începutul acestui an cu dosar penal fiindcă a postat pe Facebook o fotografie cu o armă de vânătoare în mână, iată vizat de această dată a fost Marian Boţilă, secretarul Primăriei Orşova, martor cheie în dosarul lui Adrian Duicu.

Percheziţiile au fost efectuate de poliţiştii de la IPJ Mehedinţi, în baza unui mandat emis de Curtea de Apel Craiova pentru conflict de interese şi abuz de serviciu: 

„Mandatul de percheziţie are ca scop descoperirea şi strângerea unor probe ca urmare a faptului că există indicii că numiţii Boţilă Marian şi Boţilă Elena deţin înscrisuri cu valoare probatoriepentru săvârşirea infracţiunii de conflict de intereseşi abuz în serviciu în acest imobil” (mandatul emis de Curtea de Apel Craiova în data de 4 septembrie).

Marian Boţilă a revenit în funcţia de secretar al Primăriei Orşova abia anul trecut după ce a câştigat în instanţă procesele intentate primăriei, fiind dat afară în trei rânduri în perioada în care Adrian Duicu deţinea puterea absolută în Mehedinţi, fiind preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi.

„Ca persoană publică este normal să fii oricând suspect şi verificat, cu atât mai mult cu cât eu sunt primul martor în dosarul lui Popescu, Ponea, Duicu. Eu am destule documente. Gândiţi-vă că au fost 11 dosare numai în perioada în care m-au dat afară de trei ori, dar sunt documente care îmi foloseau mie şi solicitate oficial de la diferite instituţii, inclusiv de la Primărie. Dacă nu mă apăram nu câştigam.  S-a verificat şi nu a fost găsit niciun document compromiţător aşa cum se dorea, probabil, sau cum era făcută sesizarea respectivă”, ne-a declarat Marian Boţilă.

Din câte se pare se doreşte din nou îndepărtarea lui Marian Boţilă, care are şanse foarte mari să conducă Primăria Orşova în perioada următoare, dat fiind faptul că recent a fost dizolvat Consiliul Local Orşova, iar procesul primarului Ion Manea privind constatarea conflictului de interese a ajuns deja la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Acum două săptămâni am înaintat prefectului judeţului referatul privind încetarea de drept a mandatului primarului Orşovei şi ţinând cont de faptul că şi Consiliul Local este dizolvat, secretarul preia conducerea instituţiei”, a mai spus Marian Boţilă.

De la domiciliul secretarului Marian Boţilă au fost ridicate de poliţişti două arme neletale, deţinute legal de fiul său, nefiind păstrate aşa cum cere legea, adică într-un fişet metalic încuiat.

Consiliul Local Orşova, vizat de procurorii DNA

Potrivit procurorilor DNA, în perioada martie-iunie 2013, preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, ar fi afirmat, într-o discuţie cu şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, şi funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, dar şi asupra şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe de o parte, precum şi asupra unor consilieri locali din CL Orşova, pe de altă parte.

Astfel, Duicu i-ar fi promis lui Ponea că îşi va folosi această influenţă pentru a-i determina pe membrii Guvernului, funcţionarii publici din conducerea MAI şi pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, să îl menţină temporar pe Ponea în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române, precum şi să numească o persoană din familia acestuia într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public.

„În ceea ce îi priveşte pe membrii Consiliului Local al municipiului Orşova, influenţa urma a fi exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public şi concesionarea, către o altă persoană din familia lui Ponea Constantin Ştefan, la un preţ «convenabil», a două suprafeţe de teren (în suprafaţă totală de aproximativ 200 de metri pătraţi, terenuri situate în centrul municipiului Orşova şi reprezentând acostamentul unei străzi)", au scris procurorii. 

Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obţinut cele două suprafeţe de teren, în urma intervenţiei lui Duicu, care şi-a folosit influenţa asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orşova, prin intermediul şi cu ajutorul preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu.

„Ca urmare a exercitării influenţei, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public şi concesionarea celor două suprafeţe de teren. Cele două suprafeţe de teren erau înscrise în cartea funciară a localităţii Orşova ca aparţinând domeniului public al Statului Român, prin urmare, ele nu puteau fi trecute în domeniul privat al localităţii Orşova (şi apoi concesionate); în aceste împrejurări, folosul obţinut prin dobândirea acestor două suprafeţe de teren în condiţiile arătate, este unul necuvenit, obţinut prin nesocotirea prevederilor legale care reglementează regimul juridic al proprietăţii publice", au precizat procurorii.

Citeşte şi:

Atitudine de miliţieni. Un tânăr s-a trezit cu dosar penal pentru că şi-a pus pe Facebook o poză cu o puşcă de jucărie

Curtea de Apel Craiova: Consiliul Local al municipiului Orşova este dizolvat

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite