De ce nu a mai avut loc protestul anunţat de sindicalişti în faţa sediului RAAN

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul de sindicat Florin Rogobete îi anunţă pe şefii Jandarmeriei că protestul nu mai are loc FOTO Corina Macavei
Liderul de sindicat Florin Rogobete îi anunţă pe şefii Jandarmeriei că protestul nu mai are loc FOTO Corina Macavei

Protestul anunţat de sindicalişti în faţa sediului Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin nu a mai avut loc. Angajaţii au acceptat invitaţia conduceriei regiei de a participa la discuţii, punându-i aiurea pe drumuri pe jandarmi.

Joi, la ora anunţată pentru declanşarea protestului, sindicaliştii au informat şefii Jandarmeriei Mehedinţi sosiţi la faţa locului că nu mai are loc pichetarea sediului aşa cum fusese aprobată pentru intervalul orar 11,00-13,00.

Liderul de sindicat de la Romag Prod (Combinatul de Apă Grea), Florin Rogobete, a declarat că nu mai are loc pichetarea sediului întrucât angajaţii au fost invitaţii la discuţii cu reprezentanţi din conducerea regiei. Liderul de sindicat a mai spus că a primit promisiunea că se vor achita restanţele salariale până pe 25 octombrie.

„Noi am iniţiat şi avem şi autorizaţie pentru această pichetare. Ieri, conducerea a iniţiat discuţii cu organizaţia sindicală şi ştiind că salariaţii doresc informaţii cu privire la situaţia exactă a unităţii noastre, ne-a invitat, pe toţi cei 150 de oameni, în sala de şedinţe. Conducerea le va prezenta situaţia şi ce vom face în viitor. Tot conducerea a menţionat că încearcă să menţină în funcţiune unitatea noastră (n.r. RAAN ), să asigure căldura pe timpul iernii şi bineînţeles funcţionarea instalaţiilor existente, gândind pe viitor, un program de restructurare.

Se încearcă cât mai urgent să se asigure la zi salariile. În funcţie de situaţia financiară vor încerca să asigure drepturile salariale până pe 25”, a spus Florin Rogobete.Situaţie critică la RAAN: stocul de cărbune este aproape epuizat, nu sunt bani nici pentru salarii

Deşi situaţia este destul de tensionată în rândul angajaţilor de pe platforma Romag Termo şi Romag Prod, angajaţii care joi au participat la discuţii cu conducerea regiei au refuzat să stea de vorbă cu jurnaliştii.

Totuşi, câţiva salariaţi care aşteptau rezultatul discuţiilor în faţa sediului au rupt tăcerea şi au vorbit deschis despre problemele care îi preocupă. Oamenii se tem că îşi vor pierde locurile lor de muncă şi nu mai cred în promisiunile făcute acum într-o perioadă de campanie electorală.

„Au venit în campanie, au promis câte în lună şi în stele şi ca de obicei, au uitat. Oricum se aştepta toată lumea să se închidă, dar chiar să plece toată lumea fără niciun ban. Sunt oameni care lucrează de 20 şi ceva de ani. Nu se spune absolut nimic, probabil ştiu ei, dar nouă nu ne spun nimic. Vrem să ştim ce ne aşteaptă, nu să ne pună în faţa faptului împlinit. Probabil, norocul nostru că mai suntem pe acolo este că e perioada campaniei electorale, altfel, am fi fost acasă”, a spus un angajat de la Romag Prod, care munceşte în această unitate din 1992.

„În campania din 2012, domnul Ponta a promis ferm <<Noi nu vom închide Romagul>>. Acum merg liderii de sindicat şi Nicolescu şi nu vrea să îi întâlnească. Dânşii se duc şi îi ocoleşte tot timpul. A venit la Romag, tot la fel a promis, că merge Romagul până în 2018. Acum, ce se întâmplă?! Nu ne-au dat bonurile din luna mai, banii... Vor face şi acum promisiuni că am mai fost la alte mitinguri, dar în zadar. Va trece campania electorală, va ieşi cine va ieşi preşedinte şi după aceea ne închid sigur”, a spus un alt angajat revoltat.

Situaţia economică în care se află la momentul de faţă Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare este dezastruoasă. Şi viitorul nu se anunţă a fi roz. Conducerea regiei aştepta ca pe o gură de oxigen rectificarea de buget, însă ceea ce a primit este ceva de ordinul mărunţişului raportat la datoriile pe care le are. Suma de 30 de milioane de lei nu înseamnă nimic pentru salvarea regiei din ghearele falimentului, care bate la uşă deoarece creditorii nu mai sunt dispuşi să păsuiască RAAN-ul.

După intrarea în insolvenţă, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin a acumulat datorii de 130 milioane la furnizori, dar ca o piatră de moară atârnă şi datoriile către bugetul de stat, care sunt în jur de 40 de milioane de lei.

Citeşte şi:

RAAN se apropie de faliment. Severinul riscă să rămână fără căldură

Situaţie critică la RAAN: stocul de cărbune este aproape epuizat, nu sunt bani nici pentru salarii

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite