Cum să prepari friptură împănată din carne de vită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
friptura de vita FOTO Aflacum.ro

Friptura de vită este gustoasă şi fragedă dacă ştii cum să o prepari. Vă propunem aici o reţetă a celebrei Sanda Marin, pentru o friptură care ţi se topeşte în gură şi pe care o puteţi servi cu o garnitură de cartofi şi, eventual, o salată verde ori de ardei copţi.

Ingrediente:

1,5 kg carne macră de vacă, 1 lingură untură (sau ulei), 500 g slănină, 1 păhărel vin, 1 lingură rachiu, sare, piper, 1 foaie dafin, 1 fir pătrunjel, 2 morcovi, 20 fire arpagic.

Mod de preparare:

Se alege o bucată de pulpă sau altă carne macră de 1,5 – 2 kg. O bucată mai mică s-ar usca şi ar pierde din frăgezime. Se împănează cu slănină, apoi se leagă, pentru a-i da o formă şi ar putea fi frumos tăiată felii când este gata.

Se pune carnea într-o cratiţă cu puţină grăsime încinsă şi se frige pe toate părţile vreo 20 de minute. Se scurge grăsimea. Se toarnă un păhărel cu vin alb sau roşu şi o lingură de rachiu. Se lasă să fiarbă descoperit, întorcând carnea pe o parte şi alta, până când lichidul a scăzut aproape de tot. Se adaugă sare, piper, o foaie de dafin, un fir de pătrunjel şi un litru de apă.

Când începe să fiarbă, se acoperă, se dă la cuptor şi se lasă să fiarbă înăbuşit cam 2 ore. Între timp se întoarce de câteva ori. După 2 ore se adaugă morcovii tăiaţi felii rotunde, nu prea subţiri şi arpagicul. Se lasă să mai fiarbă până se mai moaie zarzavatul.

Când friptura este gata, zeama trebuie să fie mult scăzută. Se scot aţele, se taie carnea felii şi se aşează pe farfurie. Împrejur se pun ceapa şi morcovii. Sosul din cratiţă se trece prin sită şi se toarnă peste friptură. Se serveşte fierbinte cu salată.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite