Cum se prepară şerbetul de caise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerbet de caise FOTO Aflacum.ro
Şerbet de caise FOTO Aflacum.ro

Vă propunem o reţetă veche de şerbet de caise din celebra carte de bucate a Sandei Marin. Aveţi nevoie de un un kilogram de fructe, care se spală şi se pisează pulpa de caise.

Ingrediente:

1 kg caise, 1 kg zahăr, 1 linguriţă zeamă de lămâie, vanilie

Se fierbe într-un litru de apă 1 kg de caise, care pot fi înlocuite în parte cu cojile spălate de la dulceaţa de caise. Se adaugă la fiert şi o mână de sâmburi sfărâmaţi. Când zeama s-a redus la jumătate, se dă la o parte, se lasă să se răcească şi se scurge printr-un tifon. Din zeama limpezită se toarnă 2 pahare peste 1 kg zahăr într-o tingire.

Se pune tingirea întâi la foc foarte moale, până se topeşte zahărul, apoi la foc iute. Se ia spuma de câte ori se ridică şi se şterg marginile tingirii cu o cârpă curată, muiată în apă rece. Se încearcă dacă şerbetul este legat dând drumul la câteva picături într-o ceaşcă cu apă rece.

Dacă picăturile nu se dizolvă îndată şi se pot lua între degete, şerbetul este gata. Dacă nu este gata, se mai lasă să fiarbă, încercând din nou. Este bine să se încerce de 2-3 ori şi de fiecare dată se dă tingirea la o parte, pentru ca între timp să nu se lege şerbetul prea mult.

Se acoperă tingirea cu o cârpă udă şi se lasă numai puţin să se răcorească, luându-se la frecat şerbetul încă fierbinte. Se aşază tingirea pe un scăunel întors cu picioarele în sus, astfel ca să nu se mişte la amestecat, şi cu un făcăleţ de lemn se amestecă şerbetul numai într-o parte, până îşi schimbă culoarea.

Când începe să-şi schimbe culoarea, se adaugă, amestecând mereu, o linguriţă de zeamă de lămâie. Se poate pune şerbetul direct cu lingura în borcan sau se mai frământă cu mâna şi apoi se pune în borcan, apăsându-l cu pumnul ca să nu rămână goluri.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite