Blocurile cu risc seismic din Severin, adevărate capcane ale morţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bloc cu risc seimic ridicat din Turnu Severin FOTO Corina Macavei
Bloc cu risc seimic ridicat din Turnu Severin FOTO Corina Macavei

Mii de severineni care locuiesc în blocuri încadrate în grad de risc seismic 1 şi 2 trăiesc cu teama că la un posibil cutremur mai puternic ar putea muri în propriile locuinţe.

Halucinant este însă faptul ca Primăria s-a îngrijit numai de partea estetică şi de confort termic, respectiv de reabilitare termică, iar în ce priveşte punerea în siguranţă a acestora nu a alocat niciodată fonduri.

Şi acum în proiectul de buget pe anul 2015, Primăria Drobeta Turnu Severin ar intenţiona să cheltuiască 400.000 de lei pentru lucrări de reabilitare termică. Pentru consolidarea celor 14 blocuri, care au fost expertizate şi încadrate în grad de risc seimic 1 şi 2, majoritatea construite înainte de 1970, nu sunt prevăzute fonduri.

“Locatarii ar fi dispuşi să susţină aceste lucrări, dar cu cota parte care le-ar reveni potrivit obligaţiei legale. Problema este că Primăria şi Consiliul Local au luat iniţiativa anvelopării blocurilor fiindcă acolo nu se ştie cum se bagă materialul, cât costă, dacă  se face de calitate, pe când pentru bulina roşie trebuie proiect serios, expertize seroase, trebuie efectuate lucrări de unde nu poţi lua materialul şi să faci altceva cu el”, spune Dumitru Mareş, adminstrator de bloc.

Trei blocuri din două asociaţii de proprietari pe care le conduce sunt cu bulină roşie, T5, T6 şi T7. Oamenii de aici, mulţi dintre ei pensionari cu venituri reduse,  sunt îngrijoraţi de faptul că Primăria nu are în vedere şi lucrări de consolidare.

„Vecinii noştri au toţi pereţii crpaţi de sus până jos. E riscul e foarte mare, dacă vien un cutremur puternic e dezastru”, spune o doamnă îngrijorată.

„Ce putem face noi? Decât să aşteptăm, nu am auzit vreodată de consolidare. Noi ştim că orice locuinţă trebuie întreţinută, aşa că suntem dispuşi să contrbuim la această lucrare”, spune un domn pensionar.

„Eu am cumpărat apartamentul acum doi ani în acest bloc şi abia după ce l-am cumpărat am aflat că este un bloc cu probleme. Îmi este teamă, dar acum nu mai ce să mai fac. Nu înţeleg de ce nu se spun lucrurile astea atunci când se perfectează o tranzacţie de vânzare-cumpărare. Bulină nu există. Eu aş dori să se facă consolidare, dar am înţeles că nu e bun terenul jos”, spune Maria Pomoja. 

„Ne este teamă, dar ce putem să facem, că e pensia mică. Nu am auzit pe nimeni de consolidare. Am face această lucrare, dar să plătim în rate. Am prins în blocul acesta cutremurul din 77, a fost rău,  am ieşit în stradă, nu s-a spart nimic în casă, dar blocul s-a mai degradat de atunci”, se plânge şi Nicoliţa Popescu, o locatară care trăieşte într-un bloc cu buline.

Nou viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, Liviu Nicolicea, promite că problema acestor blocuri cu bulină va sta în atenţia sa: „Problema acestor clădiri va fi una din preocupările noastre mai ales că specialiştii spun că se aşteaptă marele cutremur. În Bucureşti sunt mari acţiuni în această privinţă, trebuie ca şi în Drobeta Turnu Severin să luăm măsuri, chiar dacă nu este afectat foarte mult de falia cutremurelor care apar în zona Vrancea, dar suntem afectaţi de cutremurele care au ca epicentru Serbia”.

În municipiul Drobeta Turnu Severin sunt expertizate tehnic şi încadrate în clasele 1 şi 2 de risc seismic 14 blocuri de locuinţe, iar în Orşova situaţia este şi mai gravă numărul acestor blocuri ajungând la 17.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite