A şasea reuniune a proiectului multilateral Comenius “Biodiversity of Rivers”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegaţie de la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta Turnu Severin a fost participat recent la a şasea reuniune a proiectului multilateral Comenius “Biodiversity of Rivers”, finanţat de Comisia Europeană în cadrul programului sectorial “Învăţare pe tot parcursul vieţii”, în Insula Reunion (Franţa). Liceul severinean este partener în acest proiect alături de alte şase şcoli europene.

Veniţi de la mii de km distanţă, din Polonia, Portugalia, Turcia, şi România, 14 elevi si profesori au fost întâmpinaţi cu multă căldură de gazdele de la liceul “Boisjoly Poitier”, din oraşul Le Tampon. Echipa României a fost reprezentată de elevul Claudiu Vrăbete şi profesorul Laura Filimon, coordonatorul proiectului.

Programul reuniunii a cuprins activităţi care s-au concentrat pe cunoaşterea frumuseţilor naturale, culturale şi bineînţeles a biodiversităţii insulei Reunion, unul dintre “punctele fierbinti” ale biodiversităţii planetei. Pe o suprafaţă de doar 2500 km2   se găsesc 1600 de specii de plante (cele mai multe endemice), acest lucru fiind posibil datorită multitudinii de microclimate create ca urmare a efectelor combinate ale climei şi altitudinii. Pe 40% din suprafaţa insulei se întinde  Parcul  Naţional Reunion care face parte din patrimonial mondial Unesco.
Una dintre cele şapte regiuni ultraperiferice ale Uniunii Europene, insula Reunion, insulă de origine vulcanică este situată în Oceanul Indian la 800 km est de Madagascar iar împreună cu insulele Mauriţius şi Rodriguez formează arhipelagul Mascarenelor.

“Nu ne aşteptam să vedem atâtea lucruri noi, nemaiîntâlnite, într-un timp atât de scurt. Excursia la vulcanul activ de pe insulă, Piton de la Fournaise, unul din cei mai activi de pe pământ, lecţia de biologie desfăşurată în mijlocul pădurii tropicale din Parcul Naţional Reunion, plimbarea cu caiacul pe lacul “Etang de Saint Paul”, una din cele mai mari zone umede din insula Reunion şi din arhipelagul Mascarenelor, vizita la Sanctuarul broaştelor ţestoase marine din Kelonia, vizita la Centrul ştiinţific şi educational al apei - ARDA, lecţiile de snorkeling în apa limpede a lagunei din Saint Pierre unde am văzut corali şi peştii viu coloraţi care trăiesc în jurul acestora, au fost experienţe de excepţie”, spune profesorul coordonator, Laura Filimon.

De asemenea, în şcoală au avut loc prezentări ale proiectelor realizate de elevi, tema acestei reuniuni fiind “Macronevertebratele, bioindicatori ai calităţii apei râurilor”.  În plus, în şcoala gazdă fiind în desfăşurare “Săptămâna dezvoltării durabile”, elevii au putut participa alături de elevii reunionezi şi invitaţii lor la diferite workshopuri, au putut vedea aspecte ale dezvoltării durabile în insula Reunion, precum şi importanţa care se acordă acestei teme în şcoală, în sensul nevoii de schimbare de mentalitate a tinerilor asupra utilizării resurselor în mod raţional şi eficient.

“Am descoperit o lume unică, în care parcă s-a concentrat toată frumuseţea pământului, unde trăiesc  oameni senini, deschişi, generoşi, care ne-au făcut să ne simţim minunat. Am fost bucuroşi să aflăm că despre România se ştiu destul de multe lucruri în Reunion, oameni obişnuiţi cu care am stat de vorbă ne-au spus că au vizitat România şi au fost foarte încântaţi de vacanţele petrecută la Bran, Sinaia, Predeal sau Mamaia”, mai spune profesorul Laura Filimon.

Ultima întâlnire între şcolile partenere  va avea loc în luna iunie, la Wroclaw, Polonia, coordonatorul la nivel European al proiectului.  Reuniunea va avea ca temă  realizarea unui bilanţ al colaborării de pe parcursul celor doi ani de parteneriat, în care fiecare şcoală va prezenta un scurt film, un rezumat al activităţilor care s-au desfăşurat în această perioadă.

Citeşte şi:

Experienţă portugheză în cadrul unui proiect Comenius. Macronevertebrate identificate de elevi în probele prelevate din râul Douro


Elevi din şase state au vizitat judeţul Mehedinţi în cadrul proiectului “Biodiversity of rivers”

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite