Şedinţă cu boicot la CL Turnu Severin. Pmp-iştii au chiulit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termocentrala de la Halânga
Termocentrala de la Halânga

Consilierii locali s-au întrunit luni după-amiază într-o şedinţă de îndată pentru a aproba două hotărâri de Consiliu Local extrem de importante în procesul de repornire a activităţii Termocentralei de la Halânga.

Primul proiect de hotărâre a vizat aprobarea dării în administrare temporară în sezonul rece 2016-2017 a activităţii de producere a energiei termice către Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică (SPAET) Drobeta Turnu Severin, iar cel de-al doilea proiect aflat pe ordinea de zi s-a referit la rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al SPAET.

Cele două hotărâri de Consiliu Local au trecut cu votul consilierilor PNL şi PSD, care au făcut front comun având în vedere interesul comunităţii, acela de a asigura confortul termic în această iarnă.

Culmea este că aleşii locali de la PMP Mehedinţi, organizaţie judeţeană condusă de fostul primar al Severinului, Constantin Gherghe, nu au participat la această şedinţă preferând să depună un document în care se arată preocupaţi vezi Doamne „de respectarea legalităţii şi evitarea tragerii la răspundere ulterioară în cazul încălcării legii”. În opinia grupului de consilieri locali PMP, „închirierea din punct de vedere legal nu se poate face fără licitaţie publică”, iar „răspunderea pentru ceea ce se vrea a se hotărî astăzi revine în exclusivitate consilierilor şi SPAET, care va semna contractul, conducerea executivă a Primăriei neasumându-şi nici un fel de răspundere în acest sens”.

Ceea ce nu spun consilierii PMP în acel document este faptul că liderul lor de partid, Constantin Gherghe, dădea asigurări ferme în primăvara acestui an că noua centrală va asigura apa caldă severinenilor la sfârşitul lunii mai şi căldură de la 1 noiembrie. Că lucrurile nu stau deloc aşa este un fapt evident, iar actuala conducere a Primăriei Drobeta Turnu Severin a trebuit să găsească o soluţie de avarie pentru asigurarea confortului termic în iarna care bate la uşă.

Reprezentanţii Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică, dar şi primarul Severinului, Marius Screciu, dau asigurări că s-au urmat toţi paşii legali astfel încât activitatea de producere a energiei termice pe platforma de la Termo Halânga să se efectueze cu respectarea legii. De altfel, nici nu se putea altfel având în vedere că Sucursala Romag-Termo este componentă a unei regii aflată în faliment, de soarta căreia se preocupă acum un lichidator judiciar.

„Noua sursă de producere a energiei termice nu va putea fi pusă în funcţiune în termeni apropiaţi. Specialişti la faţa locului au constatat că nu poate fi pusă în folosinţă această nouă centrală într-un termen rezonabil. Noi nu putem aştepta acum să vină cineva de pe lună să nea dea energie termică. S-au studiat toate legile şi există posibilitatea ca Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică să îi fie dat în administrare temporară activitatea de producere a energiei termice, iar acest serviciu să închirieze capacităţile care se impun de pe platforma RAAN şi să facă tot ceea ce trebuie, evident legal, pentru a furniza energie termică până la punerea în funcţiune a noii centrale. Vă asigurăm că ore în şir s-au făcut studii pentru îndeplinirea legalităţii, pentru respectarea legilor”, a precizat reprezentantul SPAET.

Primarul Marius Screciu a explicat că nu se pune problema organizării unei licitaţii publice, având în vedere caracterul de situaţie de urgenţă în care se află în momentul de faţă municipiul Drobeta Turnu Severin.

„Ca să poţi să închiriezi aceste utilaje de la RAAN  a trebuit să facem hârtie către firma care se ocupă de faliment şi acest demers a durat ceva pentru că cei care iau decizia finală sunt creditorii. Avem în acest moment din partea creditorilor un accept, deci din punct de vedere legal am făcut tot ceea ce trebuia. Ceea ce spun cei de la PMP nu este decât o tragere de timp în ideea că nici PSD, nici PNL nu vor reuşi să rezolve această problemă. Suntem în interiorul legii, avem din punct de vedere legal toate aprobările ca acest demers să-l ducem la bun sfârşit. Credeţi-mă este singura şansă reală şi normală în acest moment să putem da căldură oraşului Drobeta Turnu Severin şi eu vă garantez că dacă lucrurile vor merge în modul în care aprobăm noi astăzi cele două proiecte de hotărâri, şansele ca în jurul datei de 1 noiembrie să avem căldură sunt de 99 la sută
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite