„Regina” lui Boerică a pus pe butuci perla vinurilor mehedințene
0Unitatea care exporta vin și struguri de masă în toată lumea a intrat în insolvență din cauza proastei administrări
Fosta „perlă” a producției de vin din Mehedinți și din regiunea Olteniei, Dealul Viilor, este, în momentul de față, în paragină.
Societatea care o administrează este în insolvență, iar viile din proprietate sunt la pământ. Sub noua denumire, SC Viticola Dealul Viilor SRL, firma înregistrează cifre de producție incomparabil mai mici decât cele din perioada de înflorire a fostului IAS.
Traseul descendent al unității a început după 1989, când IAS-ul s-a transformat în „Societatea Horti industrială Dealul Viilor”.
Potrivit datelor din registrele Direcției Agricole, schimbarea a generat efecte devastatoare. Astfel, au dispărut pe rând ferma zootehnică, plantația de căpșuni sau școala de vițe.
În plus, au fost defrișate viile îmbătrânite fără să se planteze altele în loc, iar suprafețe uriașe de teren au fost retrocedate.
În scurt timp au apărut și datoriile, iar societatea a ajuns pe mâna lichidatorilor. O parte din vii au fost vândute pe bucăți, iar majoritatea suprafeței a fost vândută unui nou proprietar.
Potrivit bursaagricola.ro, în anul 2003, firma craioveană „Regina SRL”, deținută de omul de afaceri Genică Boerică, cumpără cinci ferme viticole de la fostul IAS Dealul Viilor, pentru care plătește circa 9 miliarde de lei vechi.
Diferențe uriașe de producție
Lucrurile păreau să reintre în normal, numai că situația unității s-a înrăutățit în fiecare an, iar datoriile au continuat să se acumuleze. Privind cifrele, se observă ușor diferențele uriașe de producție.
Înainte de 1989, Dealul Viilor avea o suprafață de 1071 de hectare, din care 553 erau cu struguri de masă. Acum, unitatea deține în Registrul Plantațiilor Viticole 451,97 hectare, din care 92,77 de hectare sunt cu struguri de masă.
În ceea ce privește producția, diferențele sunt și mai mari. La strugurii de vin, aceasta ajungea, în urmă cu 20 de ani, la 11.000 de kilograme pe hectar, iar la cei de masă, între 14.000 și 16.000 de kilograme pe hectar.
Acum producția de struguri de la Dealul Viilor este de maximum 1500 de kilograme pe hectar, adică de peste 10 ori mai mică.
„Cât priveşte vinurile, acestea şi-au pierdut din calitate, au fost prost condiţionate şi stabilizate, culminând cu anul 2010 când toată producţia de must a mers către fabricarea oţetului alimentar. Până în acest moment, unitatea nu a realizat nicio lucrare tehnologică la plantaţia viticolă”, ne spune purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Mehedinți, Monica Lungu.
În 2007, Regina SRL își schimbă numele în SC Viticola Dealul Viilor SRL, iar în ianuarie 2011 intră în insolvență. Noua firmă, cât și Genică Boerică, sunt părți într-un proces de delapidare, în dosarul 5247/63/2008, de la Tribunalul Dolj, ca „parte responabilă civilmente”, respectiv, „inculpat”.
Dosarul a fost înregistrat în februarie 2008, iar procesul continuă și acum.
Vinul și strugurii din Mehedinți, pe mesele japonezilor
Înainte de 1989, strugurii de masă din soiuri precum Cardinal, Afuz-Ali, Italia, Muscat de Hamburg, Pela de Csaba şi mai târziu, soiul românesc Victoria, ajungeau la export în ţări ca Germania (RFG şi RDG), Austria sau fosta URSS.
Vinurile obținute la Dealul Viilor au primit medalii de aur la concursurile de specialitate și ajungeau, în mare parte, pe mesele europenilor și japonezilor.