Un scandal-monstru mocneşte la Liceul Teoretic “Traian Lalescu” din Orşova, cu câteva zile înaintea deschiderii noului an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou scandal este pe cale să izbucnească la Orşova. Elevii de la două clase teoretice ale Liceului Teoretic “Traian Lalescu”, dar şi sportivii de la Club Sportiv Orşova refuză categoric să înveţe chimia cu profesoara Mirela Stoinel, părinţii depunând zeci de memorii la direcţiunea şcolii şi la Inspectoratul Şcolar Mehedinţi.

Mai sunt doar câteva zile până la începerea noului an şcolar şi situaţia la Liceul Teoretic “Traian Lalescu” din Orşova este deosebit de tensionată. Părinţii elevilor de la două clase de-a XII-a (profil ştiinţele naturii şi matematică-informatică) au depus memorii la conducerea şcolii, dar şi la Inspectoratul Şcolar Mehedinţi, pentru ca orele de chimie să fie susţinute în continuare de profesorul Daniela Constantin, care de la 1 septembrie a ieşit la pensie şi nu de profesorul Mirela Stoinel, cadru didactic titular la acest liceu.

“Copii noştri vor susţine examenul de bacalaureat şi noi părinţii ştim de cât de mult se preocupă doamna Constantin de pregătirea lor. Elevii de la clasele doamnei Constantin au susţinut examen de admitere la Facultatea de Medicină şi Farmacie şi au intrat de cele mai multe ori pe locuri fruntaşe”, scriu părinţii într-un memoriu adresat Inspectoratului Şcolar Mehedinţi.

În acelaşi document, părinţii arată şi motivele pentru care nu o vor sub nicio formă la orele de chimie pe Mirela Stoinel: “Nu participă la toate orele de curs pentru care este plătită şi întârzie la ele ori noi dorim seriozitate şi reuşită pentru copiii noştri. Nefiind profesorul lor de la clasă, copiilor noştri le va fi greu să se adapteze acum, în ultimul an, cu un alt stil de predare şi evaluare ş.a.”.

“Elevii care nu vor sub niciun fel să intre la ore”

Situaţia este extrem de complicată pentru în toată această poveste este vorba de un cadru didactic pensionar, dar foarte preţuit de elevi, de un profesor titular şi de voinţa elevilor şi părinţilor, care potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor din învăţământul preuniversitar pot solicita şcolii ca elevii să definitiveze studiul chimiei cu profesorul care i-a îndrumat pe parcursul a trei ani.

“Eu ca director trebuie să-i asigur unui profesor titular cele 18 ore. În total, sunt 20 de ore în cadrul catedrei de chimie şi am hotărât în cadrul Consiliului de Administraţie ca celelalte două ore să nu le dăm doamnei Stoinel. Avem problema aceasta cu elevii care nu vor sub niciun fel să intre la ore, însă spun doar că nu vor să facă ore cu doamna Stoinel,  nu contestă că nu este un cadru didactic bun, deci nu-I contestă calităţile, pur şi simplu nu vor să facă ore cu dumneai şi vor să continue cu doamna Constantin, care le-a fost profesor din clasa a IX-a până în clasa a XI-a, însă doamna este pensionar”, ne-a declarat Gheorghe Oprescu, directorul Liceului Teoretic “Traian Lalescu” din Orşova. Inspectorul şcolar general, Mirela Pintea Enea, nu a putut fi contactată pentru a prezenta un punct de vedere referitor la acest caz.

“Am avut loc amândouă”

Daniela Constantin, fostul profesorul de chimie al doamnei Mirela Stoinel, spune că este vorba de rea voinţă din partea acesteia întrucât până acum “am avut loc amândouă, eu cu norma întreagă şi ea cu jumătate, iar acum nu se mai poate pentru că nu vrea ea, consideră că este factor de decizie”.

image

FOTO Profesorul de chimie Daniela Constantin

“Anul trecut şcolar am predat la două clase de a XI-a, care au dorit ca să continuie studiul chimiei şi anul acesta şcolar. În acest sens am solicitat Consiliului Profesoral din 29 ianuarie 2015, atunci când s-a făcut proiectul de încadrare pentru viitorul an şcolar, să dăm din orele la decizia şcolii ore în plus astfel încât să îmi ajungă şi mie să pot preda la acele două clase, aşa cum au solicitat elevii şi părinţii. În momentul în care am făcut această solicitare, colega mea Stoinel Mirela a luat foc, la care eu i-am replicat că am înghiţit ani de zile ore pe care nu le-am dorit, astfel încât şi dumneai să aibă jumătate de catedră. Dacă dumneai ar avea bunul simţ şi respectul pentru un fost profesor, să ia de exemplu, la clasele de ştiinţele naturii o oră - două în plus, la clasele de matematică-informatică, atunci problema s-a rezolva, dar nu vrea, refuză categoric”, spune Daniela  Constantin.

Elevii de la CSS Orşova nu o vor pe Stoinel

Situaţia devine şi mai complicată atunci când vine vorba de elevii Clubului Sportiv Şcolar Orşova având în vedere că anul trecut, când Mirela Stoinel era directorul Liceului Teoretic “Traian Lalescu” a intrat în conflict cu acest club. Acum, patru clase ale clubului orşovean, a VIII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a şi-au exprimat deja refuzul categoric de a o avea dascăl la ore pe Mirela Stoinel.

“Comitetul de părinţi al Clubului Sportiv Orşova întrunit în şedinţa din 24.07.2015, sesizează conducerea liceului şi forurile responsabile cu rezolvarea problemelor claselor cu profil sportiv. Dorinţa noastră este ca la aceste clase orele de chimie să nu fie predate de profesorul Stoinel Mirela Raluca. Motivăm această cerere prin următoarele aspecte create de directorul Stoinel Mirela Raluca în ultimii trei ani de conducere a acestui liceu: lipsa hranei sportivilor de înaltă performanţă începând cu data de 15 ianuarie 2014; lipsa combustibilului pentru antrenamentelede apă, evitarea cazurilor de înec şi accidentelor; distrugerea bazei materiale, hangar plutitor, 133 de ambarcaţiuni, padele, pagăi avariate; nerespectarea deontologiei profesionale şi a conduitei în relaţiile cu părinţii elevilor, prin procesele intentate oamenilor fără venituri şi punerea lor pe drumuri din judeţele de unde elevii au fost selecţionaţi, Suceava, Botoşani, Vaslui. (…) În starea de disperare în care ne aflăm, noi părinţii şi elevii sportivi vă rugăm respectuos să rezolvaţi cât mai repede această situaţie dezastruoasă, nemaintâlnită la nicio unitate de învăţământ din ţară, prin aprobarea cererii noastre ca acest profesor să nu predea orele de chimie copiilor noştri. În caz contrar suntem nevoiţi, cu regret să ne retragem copii de la acest liceu”, se arată într-un memoriu semnat de comitetul de părinţi şi adresat în data de 24 iulie 2015 directorului Liceului Teoretic “Traian Lalescu” din Orşova.

Şi directorul Clubului Sportiv de la Orşova, Ilie Bănăduc, spune că părinţii sunt cei care au solicitat conducerii liceului orşovean ca orele de chimie să nu fie susţinute de Mirela Stoinel:

image

FOTO Directorul CSS Orşova, Ilie Bănăduc

“Prin diverse metode a încercat să distrugă activitatea de performanţă a clubului, să elimine atât sportivii care au avut rezultate deosebite cât şi profesorii prin lipsa hranei sportivilor începând cu data de 15 ianuarie 2014, lipsa combustibilului pentru antrenamente necesare performanţelor. Cel mai grav lucru este în cazul său nerespectarea deontologiei profesionale şi a conduitei în relaţia cu părinţii elevilor, prin procese intentate acestora. Erau nişte bani de recuperat de la aceşti copii, sume cuprinse între 500 de lei şi 1000 de lei în urma unor premieri, pe care dânsa aţâţând Curtea de Conturi împotriva părinţilor, Curtea de Conturi a imputat aceşti bani. Părinţii în şedinţa din 24.07.2015 a sesizat conducerea liceului şi forurile responsabile că nu doresc ca orele de chimie să fie predate de profesorul Stoinel Mirela. Nu este decizia mea, este decizia părinţilor. În regulamentul şcolii părintele decide cu cine vrea să facă copilul ore”.

Mirela Stoinel neagă acuzaţiile

De cealaltă parte, profesorul de chimie Mirela Stoinel, fost director al Liceului Teoretic “Traian Lalescu” respinge acuzaţiile care I se aduc şi spune că la mijloc este vorba doar de “răzbunări personale”. Cât priveşte activitatea sa la catedră, Mirela Stoinel spune că este una ireproşabilă.

image

FOTO Porfesorul de chimie Mirela Stoinel

“Acuzaţiile aduse la adresa mea nu s-au dovedit niciodată (n.r. cele referitoare la Clubul Sportiv Şcolar), am avut patru plângeri penale care s-au soluţionat toate cu clasare. Deocamdată eu sunt titularul şcolii, am 18 ore în catedra mea. Are cineva ceva să-mi reproşeze mie profesional? Sunt un profesor care are loc întâi pe ţară la chimie (anul acesta am avut menţiune pe ţară la chimie). Sunt răzbunări personale ale unuia sau altuia, intenţia unui profesor pensionar de a veni să ia ore din catedra titularului. Rezultatele elevilor mei la chimie mă recomandă să primesc orice clasă este disponibilă în şcoală, nu sunt sancţionată, nu sunt condamnată penal, nu am niciun fel de problemă legală”, a declarat profesorul Mirela Stoinel.

Clubul Sportiv Şcolar Orşova este de peste 30 de ani cea mai prolifică şi valoroasă structură sportivă din ţară, rezultatele elevilor orşoveni fiind recunoscute de către întreaga lume a sporturilor nautice. De altfel, marea majoritate a loturilor naţionale de juniori sau seniori au în componenţă sportivi de la CSS Orşova, iar ca tehnicieni profesori-antrenori de la acest club.

Citeşte şi:

Performanţă cu burta goală la cel mai bun club de kaiac-canoe din România


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite