Un nou deliciu pe masa Uniunii Europene. Care este prima specialitate culinară tradiţională pentru care România poate obţine protecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salata tradiţională din icre de crap Sursa Facebook Tiberiu Cazacioc
Salata tradiţională din icre de crap Sursa Facebook Tiberiu Cazacioc

Prima specialitate tradiţională românească a fost înregistrată la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru a obţine protecţia comunitară.

Produsul „Salata tradiţională cu icre de crap - STG“ (STG însemnând Specialitate Tradiţională Garantată), este specific Deltei Dunării.

Documentaţia a fost depusă de Asociaţia RO-Pescador din Tulcea, aceeaşi care a obţinut recent certificarea şi protecţia europeană pentru „Scrumbia de Dunăre afumată - IGP“

Tot RO-Pescador, o asociaţie a producătorilor tulceni, a primit certificarea naţională la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru „Salata cu icre de ştiucă de Tulcea - IGP“ (de Indicaţie Geografică Protejată).

Certificarea naţională este necesară pentru dobândirea protecţiei europene de tip IGP (Indicaţie Geografică Protejată), STG (Specialitate Tradiţională Garantată) sau DOP (Denumire de Origine Protejată).

Salata tradiţională cu icre de crap este o specialitate tipică din Delta Dunării, menţionată oficial încă din anii ’30. La prepararea ei, nealterată de producţia industrială, se folosesc icre de crap sălbatic şi icre de peşte deltaic (babuşcă, roşioară, şalău, biban). Acestora li se adaugă ulei de floarea-soarelui, zeamă de lamiae naturală, apa carbogazificată şi pentru gust ceapa fiartă. Boabele de icre şi coloritul amestecat alb cu crem, precum şi consistenţa cremoasă, fac din salata tradiţională de icre de crap o delicatesă. Este exclusă folosirea de cloranţi, conservanţi, stabilizatori şi alţi aditivi.

„Este al treilea dosar deltaic şi tulcean. Primul dosar STG al României îşi continuă călătoria. <Cronometrul naţional> al celor 60 de zile a început să ticăie (timp în care se pot depune opoziţii la înregistrarea produsului - n.r.). Mai degrabă decât IGP-urile, STG-urile merită explorate pentru certificare europeană. Este Salata tradiţională cu icre de crap STG a grupului aplicant Asociaţia RO-PESCADOR (Tulcea)“, arată Tiberiu Cazacioc, responsabil de marketing şi indicaţiii geografice pentru Ro-Pescador.

Din asociaţia tulceană Ro-Pescador fac parte: Miadmar HDP SRL, Interfrig Fish SRL, Miadmar Fishing SRL, BBG Acces Consult SRL, Organizaţia de producători din sectorul pescuitului şi acvaculturii „Pescăruşul“ Murighiol. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Secretele Scrumbiei de Dunăre afumate, un produs românesc recent certificat la nivel european. E un deliciu culinar preparat în Delta Dunării

Poveşti cu monstrul Deltei Dunării. Cum mâncau odinioară copiii jumări din slănină de morun, sturionul critic ameninţat acum cu dispariţia

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite