Inspectorul principal Florea Străinu, trimis în judecată pentru luare de mită şi pentru fapte ilegale de comerţ. Ce avere are omul legii
0Inspectorul principal Florea Străinu, inspector principal de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatriculări Vehicule Tulcea, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa, într-un alt dosar.
Omul legii, arestat la domiciliu, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută.
În perioada 2011 – 2014, el a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia de ofiţer de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatriculări Vehicule Tulcea pe care o deţinea în perioada respectivă, efectuând operaţiuni de încasări şi plăţi în contul Persoanei Fizice Autorizate Străinu Alexandru George, deschis la o unitate bancară din oraşul Tulcea.
Încasările şi plăţile efectuate erau legate de activitatea comercială din domeniul apiculturii desfăşurată de PFA respectivă.
300 de euro, mita pentru obţinerea unui permis auto
Florea Străinu a mai fost trimis în judecată de DNA într-an alt dosar, pe 1 iulie 2014. Florea Străinu, subcomisarul de poliţie Ionel Olăraş şi agentul şef principal de poliţie Gheorghe Constantin, toţi din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Tulcea, sunt acuzaţide luare de mită. Cei trei au de la o persoană, suma de 2.800 lei, precum şi alte foloase (produse alimentare şi băuturi alcoolice), pentru a favoriza mai mulţi candidaţi la examenul de obţinere a permisului de conducere, organizat în oraşul Măcin, jud. Tulcea.
Cursanţii erau abordaţi de către instructorii auto sau de către reprezentanţii şcolilor de şoferi care, afirmând că au influenţă asupra lucrătorilor din cadrul SPCRPCÎV Tulcea, pretindeau sume cuprinse între 150 şi 300 euro, promiţând în schimbul acestora, promovarea probei practice.
La data de 16.01.2014, în oraşul Măcin a avut loc examinarea cursanţilor din această localitate, la care au participat printre alţii, inculpaţii Străinu Florea, Olăraş Ionel şi Constantin Gheorghe, în calitate de examinatori.
Anterior începerii probei practice, cei 3 inculpaţi au fost invitaţi la o masă de protocol, organizată în incinta unei societăţi comerciale. Cu această ocazie, cei 3 inculpaţi au primit de la o persoană, pe lângă alte foloase (produse alimentare şi băuturi alcoolice), câte 400 lei pentru fiecare dintre cei 7 candidaţi ai şcolii sale de şoferi, de la care ea pretinsese şi primise anterior suma de 150 euro, de persoană.
Astfel, inculpatul Constantin Gheorghe a primit suma de 1.200 lei pentru trei candidaţi, iar ceilalţi 2 inculpaţi au primit fiecare câte 800 lei pentru câte doi candidaţi examinaţi.
Tot, în aceeaşi zi, autoturismul aparţinând MAI şi folosit pentru deplasare de cei 3 inculpaţi veniţi pentru examinare a fost alimentat cu benzină în valoare de 200 lei, de către persoana care intermedia relaţia dintre inculpaţii examinatori şi candidaţi.
Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea DGA Tulcea, SIPI Tulcea şi Constanţa, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Tulcea, precum şi sprijinul tehnic al SRI Tulcea.
Ce avere are poliţistul
Conform declaraţiei sale de avere din 2013, el deţine două terenuri în Mahmudia şi Ceatalchioi, de 10, respective 0,5 hectare, o casă în Tulcea şi un apartament în Constanţa, trei autoturisme: un Mercedes, un Volksvagen Polo şi un Passat, ultimul fiind primit printr-o donaţie. Venitul său obţinut din salarii este de 34.188 lei, iar soţia sa, Doina, a obţinut un venit anual de doar 15.000 de lei.
Din culture agricole, poliţistul a mai obţinut un venit de 39.500 de lei.
Vă mai recomandăm:
Şpaga pentru obţinerea unui permis auto: 2.800 de lei şi băuturi alcoolice
Topul examinatorilor auto din Tulcea: cine a dat cele mai multe permise de conducere