FOTO Descoperă Cetatea Enisala pe două roţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitorii de natură şi de istorie sunt invitaţi de Asociaţia Tinerilor Ruşi Lipoveni din Sarichioi la o plimbare pe ruinele cetăţii sâmbătă, 12 aprilie, la evenimentul sportiv „Pedalăm împreună - Descoperă Cetatea Enisala”.

Sâmbătă, 12 aprilie, sunteţi invitaţi să descoperiţi Cetatea Enisala în cadrul evenimentului sportiv „Pedalăm împreună - Descoperă Cetatea Enisala”, organizat de Asociaţia Tinerilor Ruşi Lipoveni din Sarichioi, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Tulcea, cu sprijinul Primăriei Comunei Sarichioi şi a Şcolii Generale din localitate.

50 de biciclişti vor merge pe drumul judeţean DJ 222, între localităţile Sarichioi - Enisala Cetate, în intervalul orar 10.00-15.00.

Evenimentul are ca scop încurajarea populaţiei la mişcare prin folosirea bicicletei, un mijloc alternativ de deplasare, unul dintre cele mai des folosit, atât pentru deplasarea  în oraş, spre locul de muncă, pe drumuri scurte, cât şi pentru plimbările din weekend prin parcuri, în aer liber etc.

Organizatorii sau partenerii nu vor pune la dispoziţie biciclete, echipament de protecţie sau alte accesorii.

Istoria cetăţii

Cetatea Enisala a fost ridicată de puterea imperială bizantină şi de cea comercială genoveză la sfârşitul secolului al XIII-lea şi la începutul secolului al XIV-lea şi ulterior inclusă în sistemul defensiv al Ţării Româneşti, iar mai apoi fiind transformată în garnizoană a Imperiului Otoman, conform site-ului oficial.

Abandonată de către turci, cetatea s-a ruinat în următoarele veacuri, dar este singura cetate medievală ce a supravieţuit confruntărilor armate ruso-turce desfăşurate pe teritoriul Dobrogei.

Este situată în vecinătatea satului Enisala, pe un deal ce domină peisajul, la intersecţia unor importante drumuri de apă şi de uscat, fiind construită pe cel mai înalt promontoriu situat între lacurile Babadag şi Razim.

Cimitirul de la poalele cetăţii

O nouă atracţie a zonei sunt descoperirile arheologice de aici. Cercetătorii de la Institutul de Cercetări Eco Muzeale din Tulcea au deschis un şantier arheologic la poalele cetăţii Enisala. Aici au fost descoperite peste 500 de complexe arheologice, dintre care peste o sută de morminte în care au fost îngropaţi, cel mai probabil, cei care locuiau la cetatea genoveză. 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite