VIDEO Cel mai cunoscut artist din fosta Iugoslavie, într-un concert gratuit la Timişoara
0Goran Bregovic, cunoscut timişorenilor de mai bine de 30 de ani, prin intermediul televiziunilor sârbeşti urmărite cu "antena de pe bloc" înainte de Revoluţie, va concerta sâmbătă la Timişoara, pentru prima oară gratuit.
Invitat de producătorul de bere care a organizat Serbările Timişoreana, Goran Bregovic nu vine pentru prima oară la Timişoara. Ultimul concert al artistului în oraşul de pe Bega a fost în 2011, în Parcul Rozelor. De obicei, biletele la spectacolele muzicianului sârb sunt cele obişnuite pentru un artist de talia sa, în jurul sumei de 100 de lei. De această dată, însă, şi cei care în mod normal nu şi-ar permite să cheltuie o astfel de sumă au ocazia să-l vadă pe viu şi să-l asculte, pe platoul din faţa stadionului "Dan Păltinişanu".
Pentru bănăţeni vântul libertăţii bătea în anii '80 dinspre Iugoslavia. De acolo aveau haine, mâncare, ţigări, alcool, ciorapi de damă, dulciuri, discuri, casete, reviste, Vegeta, Vikend, Eurokrem, toate aduse de bişniţari. Când Televiziunea Română emitea două ore pe zi, bănăţenii aveau ca alternativă la „Cântarea României”, spectacole patriotice şi discursuri despre realizările măreţe ale lui Ceuşescu, filme de la Hollywood, emisiuni şi muzică din Vest, pe posturile TV din Serbia şi Ungaria. Astfel, bănăţenii erau la curent cu toate noutăţile din muzica vecinilor, iar Bajaga & Instruktori, Lepa Brena, Riblja Čorba sau Bijelo Dugme aveau mii de fani şi în România comunistă.
Născut la Sarajevo (acum în bosnia), dintr-un tată croat şi o mamă sârboaică, Goran Bregovic, artistul care a împlinit 63 de ani în luna martie, era cunoscut şi îndrăgit de bănăţeni încă dinainte de Revoluţie. În 1969, la nici 19 ani, Bregovici, care cânta la chitară bas, a fost cooptat în trupa Kodeksi, care mai târziu avea să devină Jutro, iar din 1974 Bijelo Dugme. Până la sfârşitul anilor '70, bănăţenii care urmăreau canalele de televiziune sârbeşti erau deja fani ai celei mai de succes formaţii de rock din istoria fostei Iugoslavii. Anii '80, când antenele improvizate de pe blocuri împânzeau orizontul Timişoarei, Bijelo Dugme era, şi în România, cel mai cunoscut nume din muzica sârbească, la concurenţă cu Lepa Brena.
Trupa s-a destrămat odată cu căderea comunismului în Europa de Est, însă cariera internaţională a lui Goran Bregovic abia acum îşi lua zborul, "alimentată" mai ales de colaborările sale cu producători de film, în special Emil Kusturica. Din 1998, toate spectacolele sale sunt prezentate drept "Goran Bregovic & Weddings and Funerals Orchestra".
Vine şi Lepa Brena
Lepa Brena, "diva din Balcani", acum în vârstă de 53 de ani, se pregăteşte în sfârşit de un nou concert la Timişoara. Evenimentul ar fi trebuit să aibă loc anul trecut, pe stadionul "Dan Păltinişanu", însă a fost anulat. Recent, Lepa Brena a anunţat pe pagina sa de Facebook că va concerta la Timişoara pe 15 iunie, în Parcul Rozelor.
Lepa Brena a mai cântat la Timişoara, în 1984, evenimentul de acum 29 de ani fiind unul dintre puţinele de acest gen din România comunistă, la care a participat o vedetă din altă ţară. Spectacolul a avut loc pe stadionul "Dan Păltinişanu", pe atunci "1 Mai", în faţa a peste 40.000 de spectatori.
Citeşte şi:
Muzica underground iese la suprafaţă în Timişoara. Weekend plin de concerte
Lepa Brena a anunţat pe Facebook concertul din Parcul Rozelor de la Timişoara