FOTO Rebranduirea Mănăstiri Timişeni-Şag. Un loc sărăcăcios a fost transformat într-un luxos complex religios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transformările care au avut loc în ultimii zece ani la Mănăstirea Timişeni, aflată în localitatea Şag, la 12 kilometri de Timişoara, sunt cu adevărat spectaculoase.

Cineva care nu a fost de mai mulţi ani la mănăstirea de la Şag şi va vizita acum aşezământul monahal va rămâne uimit de schimbările care au avut loc. Sărăcăcioasa mănăstire Timişeni a fost transformată într-un luxos centru religios. 

Mănăstirea Timişeni a fost ctitorită în 1944 de mitropolitul Vasile Lăzărescu. La început, a funcţionat ca metoc al Mănăstirii Partoş, iar serviciile religioase se oficiau într-o capelă care a fost amenajată în interiorul imobilului. În 1959, prin Decretul 410, mănăstirea a fost desfiinţată., fiind preluată de ocolul silvic şi destinată spre locuire muncitorilor.

Prin stăruinţa Înalt Preasfinţitului Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, mănăstirea a fost reînfiinţată în anul 1968. Biserica cea veche a fost construită între 1968 şi 1972, însă după Revoluţie a devenit prea mică.

Călugării mănăstirii spun că era nevoie de o biserică mai mare, având în vedere că numărul credincioşilor care le calcă pragul în ficare duminică, cât şi de sărbători, este tot timpul în creştere. 

image

Construcţia celei de a doua biserici a început în 2002 şi a durat zece ani. A fost sfinţită în 2013. Noua biserica este realizată în stilul bisericilor din Banat, având formă de navă. Alături de biserică, în cadrul mănăstirii Timişeni s-a ridicat un nou corp de clădire cu destinaţie administrativă, care cuprinde chilii, ateliere de icoane şi croitorie, camere pentru pelerini, bibliotecă, bucătărie, paraclis, o sală de 150 de locuri etc.

image

Un loc înghesuit, neamenajat, s-a tranformat într-o veritabilă oază de verdeaţă; s-au realizat alei largi, spaţii verzi, gazon şi iluminat modern. Cei care vizitează mănăstirea de la Şag au parte şi de un magazin ecumenic, de unde se pot cumpăra cărţi, icoane, cruciuliţe şi numeroase alte articole religioase.

Mănăstirea de la Şag va fi una dintre locurile care vor fi neîncăpătoare în noaptea Învierii Domnului.

Citiţi şi:

Mănăstirile din judeţul Timiş îşi aşteaptă credincioşii în noaptea Învierii Domnului

FOTO Bisericile de lemn din Ţara Făgetului, ţinute departe de ochii turiştilor. Misterele micilor lăcaşe de cult din Banatul mioritic

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite