Film cu buget zero despre o fetiţă ucisă de un glonţ rătăcit în timpul Revoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Umbrele Revoluţiei l-au inspirat pe Gabriel Burza la realizarea filmului „Destin '89”
Umbrele Revoluţiei l-au inspirat pe Gabriel Burza la realizarea filmului „Destin '89”

Gabriel Burza a realizat „Destin '89” cu actori amatori, fără buget adevărat. Premiera peliculei sprijinite de asociaţia Memorialul Revoluţiei va avea loc astăzi, de la ora 19.00, la Cinema Capitol. Intrarea este liberă.

„Destin ‘89” este cel mai nou film realizat despre revoluţia din 1989. Lungmetrajul lui Gabriel Burza a fost inspirat din cazul real al Laurei Andreea Negruţiu, unul dintre zecile de copii care şi-au pierdut viaţa în timpul revoluţiei. „O parte din film este documentar, cu imagini din arhivă şi fotografii. A doua parte este o altă perspectivă, o lume văzută prin ochii unui copil. Am căutat o altă abordare, după un caz real”, a povestit Gabriel Burza.

Filmările s-au derulat în lunile ianuarie şi februarie, iar pentru că nu a existat un buget, actorii sunt amatori. Rolul principal este interpretat de Camelia Valuch, care lucrează ca programator, Ovidiu Dulea este profesor de istorie, iar Marina Ciodaru este contabilă. „Pentru că e un film fără buget, eu am scris şi scenariul, m-am ocupat de imagine şi de montaj. Actorii sunt prietenii mei. Doar vocile naratorului şi ale celor trei personaje principale sunt ale unor actori profesionişti”, a mai spus Burza.

Filmul a fost produs cu sprijinul Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, pentru care regizorul Gabriel Butuza a mai realizat patru documentare. „De această dată este un film artistic de lung metraj. Se adresează mai mult tinerilor, pentru că ei ştiu prea puţin despre ceea ce s-a întâmplat la revoluţie”, a declarat Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei. Premiera filmului va avea loc în această seară, de la ora 19.00, în sala Capitol a Filarmonicii Banatului.

Citeşte aici povestea tragică a fetiţei de zece ani, care a fost împuşcată în timp ce se uita la televizor

Cazul Laura Negruţiu

Laura Andreea Negruţiu a murit, la vârsta de 10 ani, pe 23 decembrie 1989 după ce a fost împuşcată prin zid, în casa bunicilor, care locuiau în blocul de vizavi de restaurantul „Cina”. Fata se uita la televizor când s-a deschis focul din blocul vecin. Un glonţ rătăcit a străpuns zidul şi a omorât-o pe fata de zece ani.

Moartea Laurei i-a luat pe nepregătite pe tinerii părinţi. „A trebuit să umblăm să facem rost de loc de veci. Nici nu am făcut o înmormântare aşa cum trebuie. Era nebunie în oraş. Când au venit să ridice corpul neînsufleţit al copilului, tot blocul a fost înconjurat de armată. Nici măcar o coroană nu am putut să-i facem”, şi-a amintit Eva Paul, mătuşa fetiţei ucise.

La 20 de ani de la moartea Laurei a fost montată o plăcuţă comemorativă la Şcoala „Nikolaus Lenau”. Părinţii copilei au murit în urmă cu mai mulţi ani. „Mama a murit în urmă cu zece ani, iar tatăl, în 2001. Amândoi au fost măcinaţi de durere. Mai trăieşte o bunică, la Cluj, care are 84 de ani”, a explicat Eva Paul.

Citiţi şi:

Cea mai neagră pagină din istoria României ajunge pe peliculă: Masacrul de la Odessa

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite