PORTRET Bogdan Puriş: „Îmi place exclusivitatea şi raritatea discurilor vinil”
0Timişoreanul este unul din cei mai mari colecţionari de discuri de vinil din ţară. Cunoscută voce la Radio Timişoara Bogdan Puriş are acasă peste 8.000 de discuri. Bogdan este şi DJ de evenimente cu discuri de vinil.
PROFIL
Născut: 27.06.1964 Oradea
Studii: Politehnica Timişoara
Experienţă: 21 de ani redactor muzical Radio Timişoara
Familie: Căsătorit, are o fată de 18 ani
Bogdan Puriş a făcut liceul de filologie istorie (clasa chimie-biologie) din Oradea. I-a plăcut muzica de când se ştie. Spune că la opt ani a umblat pentru prima dată cu un casetofon şi i s-a părut ceva magic. La 14 ani a început să cânte la chitară, iar la 23 de ani s-a dus la Şcoala de Artă să înveţe serios. „Dar tot nu ştiu prea bine să cânt la chitară. Au fost tentative timide de a înfiinţa o formaţie, dar nu s-a închegat nimic”, începe povesta Bogdan Puriş. „De pe la 12-13 ani am descoperit magnetofonul, pickupul şi posturile străine de radio. Încercam să scot textele şi acordurile melodiilor care-mi plăceau”, a mai spus Bogdan.
Încă de pe când era în clasa a VIII-a era chemat să asigure sonorizarea diferitelor evenimente. Spre exemplu, cei de la liceu îl chemau la banchete. „Eram la curent cu tot ce apărea, încercam diferite inovaţii, îmi construiam singur mare parte din tehnica folosită, am învăţat să construiesc amplificatoare, boxe, orgi de lumini”, a declarat Bogdan Puriş. A venit la Timişoara, la Politehnică - pentru că era la modă, iar după studii s-a angajat la radio. Este realizator muzical la Radio Timişoara din 1990.
Vindea casete audio
În anii ‘80 se ocupa cu multiplicarea şi distribuţia de muzică pe benzi şi casete. Aşa se întreţinea în timpul studenţiei. „Aveam acces la seturile de discuri care circulau în ţară între diferiţi astfel de promotori, aprovizionam cu muzică diferite discoteci şi studiouri de înregistrări din ţară. Eram cunoscut pentru selecţiile mele, pentru flerul meu, pentru faptul că puteam să decelez un hit încă înainte ca el să apară în topuri. În paralel, eram şi DJ”, a spus Bogdan Puriş, care vindea casetele şi în pieţele din Timişoara şi Bucureşti.
DJ cu viniluri
Sunt peste 30 de ani de când a început să colecţioneze vinilurile. Primele descoperi au fost discurile cu Phoenix, care aparţineau tatălui său. „Mergeam apoi la magazinul de muzică şi cumpăram discuri. În primul rând cele scoase sub licenţă în India, care se putea procura pe sub mână în România”, a spus Bogdan. Astăzi, Bogdan Puriş are o colecţie de peste 8.000 de viniluiri.
„Muzica m-a atras prima dată la ele. După care am descoperit grafica. Astăzi îmi place exclusivitatea şi raritatea discurilor vinil. Se adresează cunoscătorilor, mai puţin publicului larg”, a declarat Bogdan Puriş.
Spre deosebire de alţi colecţionari de viniluri, Bogdan Puriş nu doar le depozitează pe rafturi, ci le şi ascultă. Mai mult decât atât, este, alături de Zoli Varga, singurul DJ din ţară care pune muzică la petreceri de pe viniluri.
Întrebări şi răspunsuri
Cât de greu este să întreţi vinurile?
E destul de greu. Trebuie să ai grijă cum umbli cu ele. Praful este un duşman, manipularea defectuasă, se depozitează vertical, departe de soare şi umezeală.
Ai orice gen de muzică în colecţie?
Discurile sunt în special din zona pop-rock. Eu folosesc vinilurile în trei scopuri. Pentru colecţie, pentru audiţie şi ca disk jockei de evenimente. Aşa că am cam orice.
Încă eşti îndrăgostit de radio?
Să ştii că sunt un fan al radioului şi azi - ca acum 30 de ani - ascult mult radio, mai mult decât mă uit la TV. Am reuşit să obţin o bursa la BBC în Anglia, în 1992, care mi-a dezvăluit o altă imagine - pe care n-o cunosteam - asupra mass media şi radio în particular. M-am specializat în talk-show mai apoi cu Deutsche Welle.
Ce-i place
„Pe lângă muzică, îmi plac călătoriile. Chiar dacă sunt destul de ocupat, îmi fac timp pentru ele. Îmi place spiritualitatea şi oamenii inteligenţi”, a mai spus Bogdan Puriş.
Ce nu-i place
„Mă deranjează grobianismul şi prostia. Nu îmi place neprofesionalismul multora din ţară. Nu îmi place lipsa de principii”, a mai declarat cel mai mare colecţionar de vinuluri din ţară.