Nicolae Corneanu va fi înmormântat în cripta din Catedrală. Începe lupta pentru Mitropolia Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea lui Nicolae Corneanu, cel mai longeviv mitropolit ortodox din România, a lăsat în urmă un “război” pentru ocuparea funcţiei de cel mai înalt ierarh al Mitropoliei Banatului

Înmormântarea lui Nicolae Corneanu va avea loc miercuri, 1 octombrie, la ora 11.00. Acesta va fi depus în cripta ierarhilor aflată sub altarul Catedralei Mitropolitanie, locul unde se odihnesc ceilalţi ierarhi ai bisericii ortodoxe.

Conform tradiţiei, slujba de înmormântare a mitropolitului va fi condusă de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, părintele Daniel. 

Timişoara a intrat în doliu pentru următoarele 40 de zile, după moartea mitropolitului Nicolae Corneanu. 

După doliu, Biserica Ortodoxă Română trebuie să numească succesorul lui Nicolae Corneanu. “Alegerile” ar putea dura între o lună şi trei luni.

Una dintre cele mai iubite şi respectate personalităţi din Banat, a lăsat în urmă un “război” pentru ocuparea funcţiei de cel mai înalt ierarh al Mitropoliei Banatului.
 

Discuţiile au început încă de acum trei ani, când Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis retragerea dreptului de semnătură al mitropolitului şi ca atribuţiile sale administrative să fie preluate de episcopul vicar Paisie Lugojanul.

Justificarea Patriarhiei a fost aceea că Nicolae Corneanu nu a mai participat la ultimele şapte şedinţe de lucru ale Sfântului Sinod. Au urmat proteste de stradă ale societăţii civile din Timişoara, pentru ca ÎPS Nicolae să fie repus în drepturi.   


BOR l-a repus în drepturi pe Nicolae Corneanu, însă sub supravegherea ÎPS Irineu, iar actele trebuiau să fie contrasemnate de Paisie Lugojanul, cel despre care se spunea că urmăra să prea conducerea Mitropoliei Banatului. Paisie Lugojanul al doilea om din Mitropolie, nu are însă sprijinul celor din BOR. 

Procedura pentru numirea mitropolitului este destul de complicat, iar decizia nu se va lua la nivel regional, ci de la centru. Mai exact, Sfântul Sinod numeşte persoanele din rândul cărora se va alege noul mitropolit, lista urmează să fie trimisă pentru consultare şi acceptare la Mitropolia Banatului, dar alegerea finală aparţine Sfântului Sinod, condus de Părintele Daniel. Devine ales cel care a întrunit voturile a jumătate plus unu din totalul membrilor Sinodului.

Sunt vehiculate numeroase nume. Lucian Mic, Episcopul de Caransebeş, Justinian Chira, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos de la Galaţi.  Au mai apărut nume precum Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale de la Paris, Sofronie, Episcopul Oradiei, cât şi Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, de la Munchen, Nifon-arhiepiscolul de la Târgovişte sau ÎPS Ioan al Harghitei şi Covasnei .

Favoritul este Episcopul de Caransebeş

Favorit la preluarea Mitropoliei Banatului este Episcopul de Caransebeş, Preasfinţitul Părinte Lucian Mic. El este susţinut de majoritatea preoţilor din Banat. Acesta s-a născut la 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. Între anii 1987-1992 urmează cursurile Seminarului Teologic Liceal "Episcop Ioan Popasu" din Caransebeş. În anul 1992 a susţinut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, secţia Pastorală, din cadrul Universităţii "Aurel Vlaicu" din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1996.

Din anul 2001 s-a înscris la cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie din Oradea, iar în anul 2009 la cursurile de doctorat ale facultăţii de Teologie din Craiova. La data de 19 februarie 2013, susţine teza de doctorat în teologie la Universitatea din Craiova, domeniul istorie bisericească. 

În 1990 a intrat ca vieţuitor la Mânăstirea Hodoş-Bodrog, din judeţul Arad. În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot pe seama Mănăstirii Hodoş Bodrog. Rămâne la Mânăstirea Hodoş-Bodrog până în anul 1994, când a fost transferat de către ÎPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. În anul 1995 a fost numit stareţ al Mânăstirii "Izvorul Miron " Româneşti din judeţul Timiş de către Nicolae Corneanu.

În septembrie 2000, la propunerea Nicolae Corneanu, a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, iar la data de de 1 octombrie 2000 a fost hirotonit întru arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

Odată cu vacantarea scaunului episcopal de la Caransebeş prin numirea în funcţia de Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului a Preasfinţitului Părinte Laurenţiu Streza, în 8 februarie 2006 a fost ales Episcop al Caransebeşului, iar în 26 februarie a fost instalat ca Episcop al Caransebeşului în catedrala Episcopală "Sf. Mare Mucenic Gheorghe" din Caransebeş.

Şanse pentru Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos

Înaltpreafinţitul Arhiepiscop Casian s-a născut la data de 18 martie 1955 în comuna Lopătari, judeţul Buzău, într-o familie de ţărani evlavioşi, Rada şi Vasile Crăciun. A crescut în frica lui Dumnezeu, primind educaţie creştină, în familie şi, în special, de la bunicii - Stanciu şi Anica, Ştefan şi Ioana – pe care îi socoate primii dascăli în „buchiile“credinţei. 

În perioada 1976-1980 a fost student al Institutului Teologic de grad universitar din Bucureşti,  ale cărui cursuri le-a absolvit ca premiant. Între 1980-1981 a fost profesor la Seminarul Teologic din Buzău. La 20 decembrie 1980 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Ciolanu prin mâinile şi binecuvântarea părintelui său duhovnicesc, Episcopul Antonie al Buzăului, mai târziu Mitropolit al Ardealului.

Între 1981-1984 a obţinut, prin concurs, o bursă de studii pentru doctorat de la Guvernul francez, cu binecuvântarea Episcopului Antonie, la Universitatea de Ştiinţe Umane - Stransbourg II. A obţinut diploma de studii aprofundate în teologie în anul 1981,  precum şi diploma de absolvire a Institutului Internaţional de Limba Franceză. În anul 1984 obţine titlul de doctor în teologie al Universităţii Stransbourg II.

Înfiinţează parohia „Sf. Ioan Botezătorul“ din Strasbourg, pentru românii (peste două mii) din Alsacia şi Lorena căzuţi la datorie alături de combatanţii francezi în primul război mondial. Funcţionează ca diacon onorific la Capela ortodoxă română din Baden Baden, Germania. Ca tânăr teolog, în toată această perioadă, a participat la numeroase întruniri, conferinţe şi simpozioane în cadrul asociaţiilor de tineret şi a centrelor de spiritualitatea monastică în ţară şi peste hotare. Între 1984-1985, reîntors de la studii, îşi reia postul de profesor la Seminarul din Buzău.

În perioada 1985-1988 este asistent spiritual la Institutul Teologic Universitar din Sibiu. Între 1988-1990 este asistent universitar la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti.

A fost hirotonit ierodiacon, la 21 decembrie 1980, în Catedrala Episcopală din Buzău. 

Este chemat arhiereu-vicar la Galaţi de Arhiepiscopul Antim Nica şi ales de Sfântul Sinod în treapta de arhiereu, la 12 februarie 1990. Este hirotonit arhiereu, cu titlul de Gălăţeanul, în biserica „Sf. Nicolae“ din Galaţi, la 18 februarie 1990.

În urma decesului Arhiepiscopului Antim şi vacantării scaunului de episcop, este ales de Colegiul Electoral Bisericesc episcop titular al Eparhiei Dunării de Jos, în data de 12 iulie 1994.

Este instalat canonic, în Catedrala Episcopală din Galaţi, de către vrednicul de pomenire Părintele Patriarh Teoctist în fruntea unui sobor de arhierei, înconjuraţi de preoţime şi de mulţimea credincioşilor, în 24 iulie 1994.

La data de 27 septembrie 2009, Eparhia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Casian la demnitatea de Arhiepiscop.



Citeşte şi:

A murit IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului
 

FOTO Timişorenii îşi iau rămas bun, în Catedrală, de la Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului


„Testamentul“ lui Nicolae Corneanu: mesaj pentru preoţii care au turnat la Securitate şi „talibanii“-ortodocşi

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite