Misterul „blocului coloneilor”, care se înclină spre carosabil. Ce pericole pot apărea după începerea lucrărilor la subpasajul din Piaţa Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocul din Timişoara a fost construit în 1961, pe locul unei clădiri distruse de o bombă căzută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Toată documentaţia tehnică a imobilului, construit prost încă de la început, a dispărut.

Subpasajul care se preconizează în Piaţa Victoriei din Timişoara a născut deja controverse, adversarii proiectului susţinând, printre altele, că ar putea fi puse în pericol clădirile istorice din centrul oraşului. 

Surpriza neplăcută ar putea să vină insă dintr-o cu totul altă zonă. Locuitorii unui bloc cu şapte etaje,  de pe bulevarul Republicii nr.4, construit în 1961, se tem că imobilul s-ar putea prăbuşi. 

Oamenii îşi crează scenarii apocaliptice având la bază istoria blocului. Acesta a fost ridicat pe locul unei clădiri (de patru etaje) distruse de o bombă căzută în timpul celui de-al doilea Război Mondial, mai exact în urma atacului din iunie 1944 lansat de armatele americane şi britanice.

Mulţi ani a rămas un teren gol lângă Palatul Weiss, cunoscut în Timişoara şi după denumirea magaziului Materna-Modern. „Aceast bloc a fost construit în 1961, însă până în 1962 nu s-a mutat nimeni în el. Se spune că acest bloc a fost construit pe fundaţia vechi clădiri. Nu s-a mai făcut una nouă. Însă după încheierea lucrărilor, blocul a început să se încline spre stradă. Până la urmă, după ce s-a stabilizat, a început să fie populat”, a declarat Robert Kohl, preşedintele de bloc. 

image

Blocul vechi din 1929 FOTO colecţia Lucian Muntean
 

Au dispărut documentele tehnice

Interesant este că toate documentele legate de construirea blocului au dispărut. Cartea tehnică –care conţine informaţii despre construcţie, materiale folosite etc. - a fost căutată de cei care s-au ocupat de administrarea clădirii, atât la Iprotim cât şi la Primărie, însă nici urmă de ea.

„Dispariţia cărţii tehnice ne duc la concluzia că s-a dorit distrugerea ei, pentru că într-adevăr blocul a fost făcut prost de autorităţile comuniste, iar în cazul unor probleme să nu răspundă nimeni. Se pare că au dorit să ascundă aceste probleme. Sper ca cei care se ocupă de proiectul subpasajului să ţină cont de acest lucru, să facă verificările de rigoare şi să ia măsuri de siguranţă”, a mai declarat Robert Kohl.
 

image

Imagine din 1930 FOTO colecţia Lucian Muntean
 

„Blocul a stat gol un an de zile”

Blocul cu şapte ataje de pe bulevardu Republicii nr.4 a fost făcut de PCR pentru cadrele militare. Acesta a fost luat în primite de familiie unor angajaţi de la Armată astfe că i se spunea şi „blocul coloneilor”. 
 

Elena Dupţa s-a mutat în bloc în 1969. Îşi aminteşte că locuia în apropiere pe care s-a construit acest imobil. 

„Eu am stat pe strada Paris aproape de acest loc. Aici era un teren viran. Ştiu că blocul a stat gol un an de zile după terminarea lucrărilor de construcţie. Nu ştiam motivul, dar apoi, după ce ne-am mutat, am aflat că blocul are o uşoară înclinaţie spre stradă. Nu sunt împotriva proiectului subpasajului dar corect este ca oamenii să fie informaţi despre acestă problemă”, a spus locatara. 

image

Noul bloc fotografiat în 1969 FOTO colecţia Lucian Muntean
 

„Doamne fereşte să se fisureze blocul”

Conform proiectului, coborârea în subpasajul din Piaţa Victoriei va începe practic la intersecţia bulevardului Republicii cu strada Paris, iar în apropierea blocului „coloneilor” ar fi intrarea propriu zisă în subteran. 

„Noi ne-am mutat în bloc îmediat după ce s-a putut. Ce ştim este că nu a fost făcut cel mai profesionist, se ştie că s-a construit pe un teren mlăştinos, pe fundaţia vechiului bloc. A fost practic o plombare şi avea o înclinare spre carosabil. Dar nu am dat prea multă atenţie, ne-am bucurat că am primit această repartiţie. Ne temem că s-ar putea întâmpla ceva rău cu blocul dacă încep săpăturile pentru subpasaj. Doamne fereşte să se fisureze blocul, sunt totuşi şapte etaje. Nu se ştie cât de rezistentă este fundaţia, de asta solicităm intervenţia specialiştilor”, a spus Ceclia Cioca.
 

image

„Voi cere o atenţie sporită a experţilor pentru această clădire”


Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a fost informat despre problemele de la acest bloc chiar de către administratorul imobilului. 

„Voi cere o atenţie sporită a experţilor pentru această clădire. Dar nu numai pentru aceasta, ci pentru toate clădirile istorice din zonă. Nu ne putem juca când construim ceva, indiferent că vorbim de o clădire veche sau nouă. Subpasajul trebuie să fie făcut cu profesionalism şi cu respectarea normelor în vigoare. În ceea ce priveşte blocul acesta, se vor adopta măsurile propuse de specialişti, pentru consolidare. Am aflat şi eu că au dispărut documentele tehnice ale imobilului, însă trebuie să mai existe pe undeva copii. De altfel, am dat deja dispoziţie arhitectului şef să se intereseze. Se pare că la Iprotim nu mai există”, a declarat Nicolae Robu.

image


Citiţi şi:
 

Povestea pasajului subteran din centrul Timişoarei. De la pietonala gândită de un „străin de oraş“ şi bazarul de timp oriental la noul pasaj auto

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite