FOTO VIDEO Sală arhiplină la premiera naţională a operei rock-simfonic „Meşterul Manole”: „Aşa o operă are nevoie de mari sacrificii”
0Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timişoara a fost arhiplină la prima operă rock-simfonic din România. Cei aproape o sută de muzicieni au fost la înălţime
Josef Kappl a aşteptat cinci ani să îşi vadă opera, „Meşterul Manole”, prezentat în faţa publicului din România. Fostul membru marcant al celor de la Phoenix şi-a văzut visul realizat, sâmbătă seara, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul.
Aşa cum era de aşteptat, sala s-a dovedit a fi prea mică pentru numărul mare de persoane care ar fi dorit să vadă „Meşterul Manole” compusă de Kappl, după libretul scris de Victor Cârcu, fostul textier al Phoenix-ului.
Chiar dacă a fost un spectacol pregătit minimalist, fără mişcare scenică spectaculoasă, fără jocuri de lumini su proiecţii video, „Meşterul Manole” a fost o adevărată reuşită. În această formă, publicul s-a putut concentra exclusiv pe muzică, pe actul artistic al celor aproape o sută de muzicieni care s-au aflat pe scenă.
Spectacolul a început cu un anunţ surpriză făcut de primarul Nicolae Robu. Acesta a decis să îi acorde titlul de Cetăţean de Onoare lui Victor Cârcu! Din păcate, scriitorul nu s-a aflat în sală, acesta fiind obligat să rămână în Germania, acolo unde trăieşte, din cauza unor probleme de sănătate.
Diploma şi medalia a fost preluată de Corneliu Vaida, prietenul acestuia, şi omul care s-a luptat ca acest spectacol să aibă loc la Timişoara.
„Meşterul Manole” a durat mai bine de o oră şi jumătate, începând cu prologul „Pe Argeş în jos” şi terminând cu epilogul „Cu inimă mută”. Iar pe final, în aplauzele publicului, cei de pe scenă, cu Mircea Baniciu la voce, au oferit două bisuri!
„Publicul timişorean a fost senzaţional. A fost foarte impresionant. Nici n-aş fi crezut să am aşa o reacţie. Am muncit foarte mult, am început în 2008, când am compus prima piesă, <Pe Argeş în jos > şi am imprimat-o cu Mircea Baniciu. Cu mici întreruperi, mai mici sau mai mari, am terminat opera în mai 2013, după multe sacrificii. Dar până la urmă şi tema acestei opera este sacrificiul. Aşa o operă, aşa o lucrare, are nevoie de mari sacrificii”, a declarat Josef Kappl, după spectacol.
Merită evidenţiaţi toţi muzicienii Filarmonicii Banatul, dirijorul Radu Popa, mezzosoprana Mihaela Işpan, baritonul Dan Patacă, corul Ion Românu al Filarmonicii Banatul, Cristian Raţiu (tobe), Ionuţ Dorobanţu (chitară), Josef Kappl (bas), cât şi invitaţii speciali Mircea Baniciu şi Ovidiu Lipan.
Citeşte şi:
FOTO VIDEO “Meşterul Manole”- prima operă rock-simfonic din România, gata de premieră la Timişoara