Etniile din Banat “se vor da în spectacol”, astăzi, la Muzeul Satului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Satului Bănăţean va găzdui „Festivalul etniilor", acţiune care se desfăşoară în cadrul manifestării intitulate „Zilele Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa". „Festivalul etniilor" este organizat de Consiliul Judeţean Timiş, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş şi Muzeul Satului Bănăţean.

Timişorenii se vor putea distra astăzi după-amiază împreună cu minorităţile în cadrul Festivalului etniilor. La ora 16.00 este programată parada formaţiilor artistice participante, care vor susţine spectacole folclorice pe scena de la Muzeul Satului. Spectatorii vor avea parte de parade ale costumelor populare, jocuri şi dansuri tradiţionale fiecărei minorităţi din judeţ.
Pe scenă vor urca formaţii de muzică şi dans popular representative pentru minorotăţile participante: Ansamblul „Banater Rosmarein" (Uniunea Germanilor), Ansamblul „Calena" - Ştiuca şi „Zaleneiy Barvinoc" - Lugoj (Uniunea Ucrainenilor), Ansamblul „Bokreta" (Uniunea Maghiarilor), Ansamblul „Temesvarske Radovanky" (Uniunea Cehilor ), Ansamblul „Slavicek" (Uniunea Slovacilor), Formaţia de cântece şi dansuri din Măguri (Uniunea Rromilor ), „Ansamblul Palucenka" - Dudeştii Vechi (Uniunea Bulgarilor), Ansamblul Uniunii Sârbilor, Fanfara din Recaş (Uniunea Sârbilor), ansambluri de dansuri israeliene (Comunitatea Evreilor) şi Ansamblul „Ghiocelul" - Giroc.



Aleea minorităţilor

Un eveniment mai aparte va fi marcat de inaugurarea primei Case germane pe Aleea Minorităţilor Naţionale de la Muzeul Satului Bănăţean, care se va desfăşura de la ora 15. Mai multe minorităţi din Banat - slovacă, ucraineană şi maghiară - îşi expun casele specifice zonei din care provin pe alee, de mai bine de doi ani.

image

Minorităţile care îşi expun case pentru turişti, promovează tradiţiile şi obiceiurile specifice zonei din care fac parte, sunt slovacii, ucrainienii şi maghiarii. Casele au, în general, două sau trei camere de locuit. Ceea ce constituie o caracteristică comportamentală recunoscută a românilor în general şi a bănăţenilor, în special, este ospitalitatea relevată de prezenţa în fiecare casă a camerei de oaspeţi, cunoscută sub numele de "soba curată", "soba mare", "soba bună", cel mai frumos mobilată şi decorată cu cele mai preţioase ţesături - covoare, ştergare şi feţe de masă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite